Dacian Cioloș despre companiile de stat: “Au fost lăsate în derivă”

 Premierul României Dacian Cioloș a precizat după întâlnirea de la Ministerul Economiei că la companii, statul trebuie să aibă oameni profesioniști și nu doar ‘nişte oameni ca să aibă în plus la salariu’.

61743453

‘Din păcate, aceste companii au fost lăsate în derivă, fără o viziune bine stabilită asupra a ceea ce se poate pune în valoare din această resursă naţională. S-a început un proces de privatizare sau de deschidere a capitalului unora din aceste companii spre privat, dar partea de participaţiune a statului a rămas în derivă, fără să se definească obiective clare, ce se vrea de la aceste companii şi cum se pot integra în dezvoltarea economică a României’, a explicat prim-ministrul.

Cioloș a adus în discuție și ordonanța corporatistă. În felul acesta a fost numit în fruntea CEH fostul directorul Emil Floruț. Orădeanul a condus Complexul Energetic Hunedoara doar trei luni până când din cauza unor neînțelegeri cu membrii Consiliului de Administrație acesta a fost revocat din funcție.

 

 ‘Am discutat, în consecinţă, şi despre guvernanţa corporativă. Un alt obiectiv important al nostru este să aducem acest mod de management la companiile statului şi i-am cerut domnului vicepremier să vină cu nişte ambiţii clar definite la câte companii să aplicăm Ordonanţa 109 – sperăm noi să fie amendată cu câteva clarificări în Parlament – şi aşa cum e ea este important ca în aceste companii de stat să avem nu numai viziune, ci şi managementul competent şi atunci să trecem la managementul profesionist. Statul să-şi definească foarte bine obiectivele, inclusiv prin reprezentanţii în AGA şi CA. Să avem chiar şi din partea reprezentanţilor statului o reprezentare profesionistă şi nu doar să punem acolo nişte oameni ca să aibă în plus la salariu, pentru că lucrează pe salarii mici la stat, din păcate aceasta a fost abordarea până acum’, a afirmat Cioloş.

Complexul Energetic Hunedoara s-a aflat într-o continuă derivă, fapt care astăzi are repercursiuni vizibile.

[slideshow_deploy id=’24093′]



(Următoarea știre) »