Manifestări de 4000 de lei la Petroşani, de Ziua Brâncuşi

 

Nu mai puţin de 4.000 de lei a alocat muncipalitatea din Petroşani pentru a marca Ziua Brâncuşi, în condiţiile în care acest municipiu este strâns legat de numele marelui sculptor român.

IMG_6764

Pentru acest eveniment, municipalitatea a decis să aloce suma de 4.000 de lei, proiectul fiind aprobat de consilierii locali de la Petroşani. Manifestarea este organizată de Primăria Petroşani în parteneriat cu Asociaţiile Petro Aqua şi Casa Pro Urbis şi va avea loc joi, 18 februarie 2016, de la ora 17,00 la Sala de Marmură a Primăriei din Petroşani.

La finele anului trecut, Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea prin care data de 19 februarie este declarată Ziua Brâncuși ca sărbătoare națională. Şi, potrivit legii, autoritățile administrației publice centrale și locale pot organiza sau sprijini logistic și material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.

Numele Petroşaniului se leagă strâns realizarea Coloanei Infinitului, cea mai cunoscută dintre operele lui Brâncuşi. Coloana Infinitului  a fost realizată în anul 1937 în Atelierele Centrale Petroşani, devenite ulterior URUMP, IUMP  sau UMIROM . Potrivit datelor vremii, şeful proiectului a fost inginerul Ştefan Georgescu-Gorjan, iar Constantin Brâncuşi a venit de la Paris pentru a supraveghea turna­rea modulelor Coloanei şi a colaborat îndeaproape cu Georgescu-Gorjan. Mai mult, cei doi ţineau legătura prin scrisori, iar inginerului i-a revenit întreaga răspundere a coordonării operaţiilor la Petroşani şi Târgu-Jiu.

 

[slideshow_deploy id=’22083′]