Afacere cu iz de DNA a primarului Ilie Păducel

Un proiect iniţiat de edilul Ilie Păducel dacă va fi aprobat, va trimite consilierii locali direct la parchetul anticorupţie. Primarul vrea să aloce din bugetul localităţii aproape 80 de mii de lei pentru reabilitarea unei clădiri care nu există în realitate.


jurca-paducel-660x330 (1)

Consiliul Local Petrila a fost aruncat în aer de un proiect iniţiat de primarul oraşului, Ilie Păducel (PNL). Acesta ar fi vrut să scoată din bugetul local suma de 79.351 de lei pentru „Reparaţii Corp de Gardă SVSU Petrila”. În realitate, clădirea căreia îi erau destinate fondurile nu există. Practic, edilul vroia să ridice de la zero un imobil în care să fie adăpostiţi angajaţii SMURD din cadrul SVSU Petrila, dar pentru acest lucru ar trebui să obţină toate autorizaţiile necesare unei noi construcţii plus certificat de urbanism ori alte avize. În forma actuală, proiectul este unul care nu respectă legea şi poate fi încadrat la deturnare de fonduri. Iniţiativa primarului liberal Ilie Păducel n-a trecut, o parte a consilierilor locali fiind împotrivă în condiţiile în care îşi riscă libertatea. Aleşii locali sunt de acord că SVSU Petrila are nevoie de o locaţie nouă pentru echipele SMURD, însă aceasta ar trebui realizată cu respectarea legii. „Primarul ar fi vrut să construiască un corp de gardă pentru SMURD, dar a vrut să o facă aşa, pe lângă lege, spun eu. Intenţia a fost să o construiască pe un proiect în care se făceau reparaţii la o clădire care, în realitate, nu există. N-am aprobat acest proiect şi primarul ne-a atacat, el considerând că ne-am opus la nişte proiecte importante. Noi ne-am opus la o ilegalitate, suntem de acord că SMURD Petrila are nevoie de clădire, dar trebuie făcut totul legal. Consilierii s-au sesizat şi mi-au spus că nu pot vota aşa ceva, pentru că este ilegal”, a declarat viceprimarul localităţii Petrila, Vasile Jurca.

Funcţionarii au încercat să-şi salveze locul de muncă

În anexele proiectului se vede negru pe alb că este vorba de construirea unei noi clădiri cu fundaţie, zidărie, acoperiş şi amenajare interior iar cei care şi-au dat avizul au încercat să nu şi-l pună pe primar în cap. Astfel, directorul economic al Primăriei Petrila, în avizul dat pentru proiect a specificat că suma necesară realizării investiţiei se alocă la următoarea rectificare de buget, adică în vara acestui an. Lucrarea pare că ar fi început mai repede crede viceprimarul, iar prin primărie se vorbeşte şi despre cine este constructorul. „În acest moment nu este cuprinsă suma în buget, nici dacă exista fizic această clădire şi ar fi trebuit să o reparăm, nu aveam banii prinşi. Primarul cum putea face contractul dacă nu avea sumele în buget? ”, mai declară viceprimarul. Primarul Păducel a ajuns să dea cu subsemnatul pentru o altă investiţie realizată din bugetul local, dar care a ocolit legea tot la avize. Corpul de Control al premierului a sesizat organele de urmărire penală după ce a descoperit nereguli grave la investiţia „Canalizarea apelor menajere Cimpa” care a costat aproape 5,2 milioane de lei. Cel mai important aspect a fost că la data efectuării controlului, obiectivul nu era funcţional, dar au fost descoperite și alte deficiențe cum ar fi lipsa certificatului de urbanism privind amplasamentul final al staţiei de epurare ori a acordului de mediu sau a avizului de la Apele Române. În plus, Primăria Petrila a finanțat ilegal lucrarea cu suma suplimentară de 1.499.698,60 RON, au mai arătat cei de la Corpul de control care au sesizat organele de urmărire penală.

[slideshow_deploy id=’17636′]

 « (Știre anterioară)