Site pentru investitori, creat de oamenii de afaceri

Oamenii de afaceri din Petroşani, reuniţi în Consiliul Consultativ Economic au decis să vină, cu forţe proprii, în sprijinul celor care ar intenţiona să investească în această zonă şi să ceeze un site special în acest scop. Iniţial, au cerut sprijinul primăriei, dar au primit, în schimb, un răspuns „rece”.

Website
Conducerea Consiliului Consultativ Economic Petroşani i-a trimis, din nou, o adresă oficială primarului Tiberiu Iacob – Ridzi, după ce municipalitatea nu a dat curs solicitării oamenilor de afaceri privind realizarea unui site special pentru investitori. Oamenii de afaceri constituiţi în CCE au decis să ia poblema în propriile mâini, în condiţiile în care investiţia nu este deloc uriaşă, aşa cum au încercat să lase să se înţeleagă reprezentanţii primăriei, şi, mai ales, este extrem de utilă pentru cei care vor să dezvolte afaceri în zonă şi au nevoie de informaţii. „Cu privire la SITE-ul informativ pentru investitori, în cadrul ședinței CCE din 19.02.2016 s-a decis că acesta va fi creat și administrat din fonduri proprii de către nou-înființata organizație non-guvernamentală Asociaţia Comitetului de Iniţiativă Petroşani, ai cărei membri provin din rândurile CCE. Avem speranța că, în momentul în care acest site va deveni funcțional (având în conținutul său inclusiv informațiile puse la dispoziție de către Primăria Petroșani), se va dovedi un extrem de util instrument de promovare a zonei noastre”, se arată în adresa oficială destinată municipalităţii.
Decizia a fost luată după ce, în şedinţa CCE Petroşani din data de 19.02.2016 a fost prezentat răspunsul Primăriei Petroşani la solicitarea CCE către Consiliul Local Petroşani de creare a unui „Site informativ pentru investitori”. Reprezentanţii mediului de afaceri prezenți au precizat că răspunsul este unul „rece” şi care arată intenţia minimală a administrației în ceea ce priveşte informaţia pentru mediul de afaceri şi investiţiile, mai ales că Expunerea de motive trebuia sa ajungă în Consiliul Local, unde să se discute această problemă.

„Vă precizăm faptul că intenţia CCE în ceea ce priveşte relaţia cu Consiliul Local şi Primăria Petroşani este una nobilă şi de comunicare cu mediul de afaceri. Omisiunea CCE de a preciza crearea unei secţiuni pe site-ul Primăriei, care să prezinte informaţiile cerute de mediul de afaceri, este corectă. CCE nu doreşte cheltuirea banului public nejustificat şi incorect. Rămân totuşi fără explicaţie considerentele prezentate, care contrazic precizarea că toate informaţiile cerute de mediul de afaceri pot fi postate pe o secţiune specifică a site-ului existent al Primăriei: Informaţii pentru investitori. Faptul că Primăria Petroşani nu poate suporta câteva sute de lei pentru realizarea acestui site, a fost primit cu foarte multe semne de întrebare. (…)În acest sens, vă rugăm să aveți aceeași înțelegere și mod de abordare pe care le-ați manifestat în cadrul ședinței CCE Petroșani din data de 25.01.2016, la care ne-ați făcut onoarea de a participa. În cadrul acelei ședințe, ne-ați asigurat de întreaga Dumneavoastră colaborare și de disponibilitatea tehnică a aparatului Primăriei în privința postării pe site-ul www.primariapetroșani.ro a tuturor informațiilor existente la nivelul Primăriei Municipiului Petroșani despre oportunitățile de dezvoltare care ar putea fi de interes pentru potențialii investitori (hale și terenuri disponibile, informații despre platforma industrială din zona Preparației Livezeni, utilități, căi de acces, PUZ etc). Ne exprimăm încă o dată dorința unei relații deschise de colaborare cu Primăria și Consiliul Local al Municipiului Petroșani și avem convingerea că eforturile noastre comune vor avea un rezultat pozitiv în privința dezvoltării viitoare a municipiului nostru”, i-au scris oamenii de afaceri primarului Tiberiu Iacob – Ridzi, ataşând în anexă şi preţurile de realizarea a site-ului şi întreţinerea acestuia.
De precizat că trei consilieri locali – ing. Pascu Viorel, dr. ing. Mârza Florin şi jr. Toma Ioan – au iniţiat un proiect de HCL având ca temă crearea unui site informative pentru investitori, la Primăria Municipiului Petroşani, plecând tocmai de la considerentul că „politica de atragere a unor investitori se va face pe baza unor principii de analiză sustenabilă, luându-se în vedere impactul viitor al investiţiei, din punct de vedere social şi al respectării normelor de mediu”. Iniţiatorii proiectului sunt de părere că, prin crearea acestui site, Consiliul Local şi Primăria Petroşani, pot veni în întâmpinarea dorinţelor, cerinţelor şi nevoilor celor care vor să dezvolte afaceri în zonă. Siteul ar fi urmat să conţină proiectele de investiţii din bugetul local pentru anul în curs, proiectele cu finanţare guvernamentală şi internaţională; facilităţi oferite investitorilor; hărţi cu terenurile, parcelele şi clădirile de pe raza Municipiului, care aparţin domeniului public şi unde se pot angaja investiţii; acţiuni ale Primăriei Petroşani pentru realizarea infrastructurii în zonele de dezvoltare investiţională a Municipiului sau modalităţi şi legislaţie pentru proiecte public- private. De asemenea, se urmărea promovarea mediului de afaceri local, pentru realizarea unui parteneriat între firmele locale şi cele multinaţionale, iar pentru proiectele de investiţii din bugetul local, din fonduri guvernamentale sau internaţionale, ar fi fost prezentate toate etapele traseului unei lucrări de investiţii.
De precizat că expunerea de motive pentru proiectul „Site Informativ pentru Investitori la Primăria Petroşani” a primit şi avizul favorabil al Consiliului Consultativ Economic al Municipiului Petroşani.
[slideshow_deploy id=’13837′]