COMEMORAREA POETULUI VALERIU BARGAU, LA UN DECENIU DE CAND A TRECUT IN NEFIINTA

Biblioteca Judeteana „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat joi 10 martie un eveniment in memoria poetului, publicistului si editorului Valeriu Bargau, care a trecut in nefiinta in urma cu 10 ani.

valeriu (1)

Toti cei care l-au cunoscut au fost prezenti la eveniment pentru a tine o scurta prelegere despre poetul, publicistul si editorul Valeriu Bargau. Tot cu in aceasta zi a avut loc lansarea volumului postum intitulat „Obosit de umblet” al poetului Valeriu Bargau, prilej cu care actrita Teatrului de Arta din Deva, Isabela Hasa, a oferit un moment poetic memorabil celor prezenti. Pentru a completa tabloul despre viata culturala a acestei personalitati hunedorene, a fost organizata si o expozitie de fotografii, dar si o expozitie cu volumele si manuscrisele acestuia.

Valeriu Bargau s-a nascut pe 7 martie 1950, in satul Milestii de Jos, din judetul Bacau. Desi a absolvit Scoala Militara din Sibiu, a avut un mare interes pentru literatura inca de mic. Debutul sau literar a avut loc in anul 1969, in revista „Ateneu”, sub indrumarea lui Ovidiu Genaru. Trei ani mai tarziu, acesta s-a stabilit in Hunedoara unde a lucrat la Combinatul Siderurgic Hunedoara, iar in acelasi an, a devenit membru al Cenaclului „Flacara” al scriitorilor din judetul nostru. Dupa alti zece ani se stabileste la Deva, impreuna cu sotia sa, poeta Mariana Pandaru, iar in 1984 devine presedintele Cenaclului literar „Ritmuri”. De aici au urmat o serie de cobalorari cu cele mai importante reviste literare din tara si la reviste literare din Iugoslavia, Australia, Statele Unite, Ucraina si a castigat numeroae premii literare.

In timpul vietii, Valeriu Bargau a publicat 14 volume de poezie, proza si interviuri, iar postum i-au aparut sase volume, prin grija poetei Mariana Pandaru. A ingrijt volumul „Dincolo de orizont & Poeti romani in exil. Antologia poetilor romani din Australia”, iar incepand cu anul 1975 a fost prezent in numeroase antologii de poezie.

Valeriu Bargau a parasit aceasta lume la 3 ianuarie 2006, dupa o grea suferinta, insa memoria lui va ramane vesnic vie datorita omagiului adus de Biblioteca Judeteana „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.

[slideshow_deploy id=’27028′]