Ziua Mondială a Rinichiului va fi marcată la Deva

Manifestarea organizată de Societatea Română de Nefrologie atrage atenția asupra faptului că peste 1,4 milioane de români au boală cronică de rinichi, afecțiune care nu este evidentă în cele mai multe cazuri, ceea ce crește riscul de inițiere a dializei și de deces.

images

„Peste 85% dintre cazurile de boală cronică de rinichi sunt fără simptome. (…) Foarte puține persoane sunt diagnosticate, în ciuda faptului că pentru diagnostic sunt necesare doar două analize: examen de urină, pentru verificarea prezenței proteinelor din urină și test de sânge, pentru măsurarea nivelului creatininei serice”, a declarat prof. dr. Gabriel Mircescu, președintele Societății Române de Nefrologie, într-o conferință de presă. Potrivit acestuia, numai o mică parte a bolnavilor (13%) sunt văzuți inițial de nefrologi, cei mai mulți fiind în evidența medicilor cardiologi și diabetologi. Societatea Română de Nefrologie organizează joi, de Ziua Mondială a Rinichiului, în București, Constanța, Timișoara, Brașov, Vaslui, Câmpia Turzii, Dej, Iași, Deva, Jimbolia, Arad, Buziaș, Lugoj, Abrud, Sibiu și Onești o serie de evenimente cu scopul de a promova măsurile de prevenție a afecțiunilor renale.

Potrivit Societății Române de Nefrologie, persoanele cu risc crescut de boală cronică de rinichi sunt cele cu hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli cardio-vasculare și cele care au rude de gradul I în dializă/transplant renal.

Statisticile arată că boala cronică de rinichi este ignorată până în stadii avansate. Astfel, doi din trei pacienți sunt diagnosticați cu boală cronică de rinichi când ajung la sub 15% funcție renală, de aceea prevenția și intervenția în această maladie sunt multidisciplinare, implicând nu numai nefrologi, ci și medici de familie, specialiști în diabetologie — nutriție, cardiologie și medicină internă și psihologi. În acest sens, Societatea Română de Nefrologie a demarat elaborarea de protocoale comune de îngrijire cu celelalte societăți interesate.

[slideshow_deploy id=’24093′]