Premianții fără premii. O glorie a fotbalului românesc, Romulus Gabor

Grație sprijinului comunității hunedorene, și nu numai, avem deosebita bucurie să anunțăm ediția cu numărul 100 a campaniei „Premianții fără premii”. Pentru sâmbăta aceasta am ales să vă prezentăm un o glorie a fotbalului românesc, sportivul din această disciplină care a reușit primul palmares mondial individual, așa cum spun cronicarii sportivi. Este vorba despre Romulus Gabor, hunedoreanul care a făcut ca balonul de aur să poposească pe meleaguri hunedorene.

Nu ar fi exclus, spunem noi, să avem parte și de câteva surprize plăcute, dar toate la timpul lor, adică sâmbătă, 2 aprilie 2016, la ora 11.00.

COPERTA copy 01

Romulus Gabor a apărut strălucind pe firmamentul fotbalului nostru, după cum, la fel, a devenit unul dintre cei mai controversaţi jucători. Se afirma, uneori nu fără temei, că apariţia lui a fost meteorică şi propunerile de renunţare la el curgeau fluviu. Sigur, succesul pretimpuriu a clătinat oarecum personalitatea fragilă a tânărului jucător. Care, probabil, credea că deja el a făcut totul pentru fotbal şi gloria din juniorat nu mai cerea după sine confirmare, dezvoltare la vârsta senioratului. În ciuda tuturor controverselor, antrenorul care l-a lansat la Corvinul nu a renunţat la unul dintre cele mai mari talente ale generaţiei noi de fotbalişti. Cu încăpăţânare, cu stoicism ce parcă friza sfidarea celor care se opuneau lui Gabor, antrenorul Mircea Lucescu l-a menţinut în lot, iar cu tact şi pedagogie a reuşit să-l impună. Bineînţeles, după ce l-a readus pe jucătorul său la forma sportivă şi conştiinţa responsabilităţilor de performer. Cu un astfel de Gabor, intrat mai târziu în meciul cu Cipru, dar dinamizând acţiunile ofensive care au dus la golul victoriei şi apoi titular la Bratislava, unde a făcut cel mai bun joc al său în echipa naţională, Mircea Lucescu a argumentat că hunedoreanul este este şi va fi nu numai un jucător de mare talent, ci şi un om de bază al echipei naţionale, care pleca la EURO 84, în Franța.

afis outdoor RG 01A jucat 277 de meciuri și a marcat 60 de goluri în Divizia A, a avut  35 de selecții în echipa națională.  A marcat 4 goluri pentru naționala de tineret la CM de fotbal pentru tineret în anul 1981 și 2 goluri pentru Naționala de seniori. A făcut parte din echipa națională care a participat la Campionatul European de Fotbal  din 1984. A obținut cel mai bun rezultat din carieră la CM pentru tineret din 1981: medalia de bronz cu echipa, trofeul Gheata de Bronz pentru cele 4 goluri marcate (au fost trei jucători cu 4 goluri înscrise, dar primii doi din mai puține meciuri, și lor li s-au decernat ghetele de aur și, respectiv, argint), și trofeul Balonul de Aur, fiind desemnat cel mai bun jucător şi golgheter al CM de tineret din Australia. Trofeu cucerit în anul anterior de Maradona…

 

Credem că la ediția cu numărul 100 este unul dintre cei mai potriviți oameni pentru care merită să ne adunăm în spațiul public și să-i mulțumim pentru modul în care a reprezentat România sub culorile tricolore ale Naționalei. Pentru exemplul oferit, pentru întreaga sa strădanie, vă propunem să ne întâlnim cu el și să-i spunem că-i mulțumim. Sâmbătă, 02 aprilie 2016, ora 11.00, domnul Romulus Gabor vine să-l cunoaștem. Aveți ocazia să-l priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind în fața statuii lui Decebal din centrul Devei.

[slideshow_deploy id=’30675′]