Firmele cu peste 20 de angajați, controlate de ITM Hunedoara

Acțiunile de control au avut loc la finele lunii trecute, iar inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara au vizat verificarea respectării de către angajatori a prevederilor Legii 62/ 2001, legea dialogului social.

amenzi

Conform prevederilor acestei legi, angajatorii (autorități și instituții publice precum și persoane juridice care au mai mult de 20 de salariați) au obligația de a iniția negocierea acestor contracte colective de muncă.

Au fost controlați în perioada amintită un număr de 30 de angajatori, din aceștia 18 nu au inițiat negocierea contractelor colective (din care 4 instituții și autorități). ”Nu au fost aplicate sancțiuni contravenționale, rolul controalelor fiind acela de a atrage atenția angajatorilor asupra prevederilor legislative referitoare la contractele colective de muncă și a răspunde astfel sesizărilor și doleanțelor organizațiilor sindicale adresate Inspecției Muncii București. A fost dispusă o măsură unui angajator referitor la începerea negocierii cu sindicatul sau reprezentanții salariaților a contractului colectiv de muncă la nivel de unitate”, a precizat Istrate Sorin Gabriel, consilier comunicare și relații publice din cadrul ITM Hunedoara. Totodată, în cadrul campaniei au fost controlați 14 angajatori cu peste 50 de angajați care, conform legii, ar trebui să angajeze și persoane cu handicap sau să achite o taxă lunară.

[slideshow_deploy id=’13837′]