Nedeia de la Câmp , simbolul tradițiilor populare ale momârlanilor

Până în urmă cu ceva mai mult de un deceniu 10 ani, pentru momârlanii bătrâni ai satului Câmpu lui Neag, primăvara era doar anotimpul în care-şi aduceau aminte cum vatra vechiului sat şi Sfânta Biserică au fost rase de pe faţa pământului, în urmă cu peste un sfert de secol de ani, de buldozerele regimului comunist, la comanda directă a lui Nicolae Ceauşescu.

camp1

Peste timp, în anul 2004, unul dintre oamenii cu respect faţă de istoria şi tradiţiile acestor locuri, veteranul liberal Nicolae Stoi a ridicat, în vatra noului sat clădit de momârlanii la Câmpu lui Neag, o troiţă de lemn care să aducă aminte generaţiilor prezente şi viitoare tristul eveniment petrecut aici în primăvara anului 1987. În acelaşi an 2004 troiţa a fost sfinţită de preoţii satului şi tot de atunci s-a luat decizia ca Duminica Tomii (a doua duminică după Paşte) să fie declarată zi de nedeie la Câmpu lui Neag. Monumentul a fost ridicat, la iniţiativa lui Nicolae Stoi (astăzi cetăţean de onoare al oraşului Uricani) cu sprijinul altor oameni denădejde din Uricani, precum Corneluţ Todea (unul dintre fiii satului) şi Dorin Sângeorzan, dar şi altor oameni de bine. “Cadoul pe care l-am făcut comunităţii trebuie să rămână tuturor generaţiilor care vin. Nu trebuie să uităm trecutul, căci altfel nu vom avea viitor” spune despre  realizarea sa, Nicolae Stoi.

camp2

Din fericire, poate şi pentru că acordă respectul cuvenit trecutului, satul Câmpu lui Neag are viitor. Şi încă nu unul oarecare. Deja de ani buni, odată cu venirea în fruntea oraşului Uricani a lui Dănuţ Buhăescu, noul centru al satului Câmpu lui Neag a luat o înfăţişare nouă, elegantă. Şcoala, căminul cultural şi aleile din zona acestora au fost modernizate, iar graţie omului de afaceri Cornel Todea, tot aici funcţionează magazinul alimentar al satului. Tot lui Cornel Todea, dar și susțnerii oferite de Primăria și Consiliul local Uricani li se datorează organizarea, an după an, a nedeii tradiţionale din Duminica Tomii.

camp3

[slideshow_deploy id=’17217′]