Ce spun oficialii europeni despre certificatele de carbon?

Complexul Energetic Hunedoara nu a achiziționat nici în acest an certificatele de carbon aferente anului trecut. Oficialii Comisiei Europene vin cu anumite precizări despre aceste certificate.

co2-emissions

“Costurile indirecte generate de emisiile de dioxid de carbon se regăsesc în multe sectoare economice și sunt o consecință naturală a tarificării emisiilor de dioxid de carbon. Cu toate acestea, ele sunt dificil de cuantificat, întrucât prețurile reale pe care le plătesc marii consumatori industriali pentru energia electrică se bazează deseori pe contracte bilaterale încheiate cu furnizorii de energie electrică și sunt influențate de măsurile de la nivel național. În cazul de față, analiza subsidiarității se aplică directivei în general, examinând cu precădere compensarea costurilor indirecte. Evaluarea impactului analizează diferitele opțiuni și aspecte legate de o compensare mai armonizată (opțională sau obligatorie, finanțată din bugetele naționale, din veniturile realizate în urma licitațiilor sau prin alocare cu titlu gratuit)”,  se arată într-o informare a Comisiei Europene.

Comisia Europeană vrea să consolideze legislația în domeniul certificatelor de carbon.

“Comisia a propus să se consolideze abordarea actuală, care permite statelor membre să ofere compensații financiare pentru costurile indirecte ale emisiilor de dioxid de carbon în cazul sectoarelor industriale mari consumatoare de energie electrică (care fac obiectul normelor în materie de ajutoare de stat). Statele membre sunt încurajate în mod activ să utilizeze veniturile realizate în urma licitațiilor pentru aceste compensații și ar urma, de asemenea, să raporteze cu privire la utilizarea lor, garantând transparența și asumarea responsabilității. În acest mod s-ar facilita o practică armonizată cu privire la aceste compensații”, mai arată oficialii Comisiei Europene.

Anul trecut CEH a achiziționat cu întârziere certificatele de carbon drept pentru care a primit o amendă considerabilă de aproape 600 de milioane de lei.

[slideshow_deploy id=’30675′]



« (Știre anterioară)