Dezinfectanții diluați au „spălat” și spitalele din județul Hunedoara. Acum se retrag

Scandalul Hexi Pharma lasă şi spitalele hunedorene fără o parte a  produselor biocide folosite zi de zi.
 dezinfectanti_spital_99840400
 Situaţia nu este, însă, la fel de gravă ca şi în alte judeţe din ţară şi asta pentru că nu au existat contracte exclusive pentru dezinfectaţi, spun reprezentanţii DSP Hunedoara. „Au fost spitale care au avut contracte cu Hexi Pharma, dar nu contracte exclusive. Nu este problema ca un spital să rămână fără substanţe dezinfectante. S-a înţeles că există şi un ordin al Ministerului Sănătăţii în care se spune clar că tot ce înseamnă substanţă dezinfectantă trebuie schimbată la o perioadă de timp tocmai pentru a nu se dezvolta microorganisme rezistente la dezinfectanţi”, a declarat dr. Cecilia Birău, purtător de cuvânt al DSP Hunedoara.
Ministerul Sănătăţii a luat decizia retragerii din instituţiile medicale a produselor Hexi Pharma în urma scandalului imens generat de diluarea acestora. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Victor Strâmbu, a anunțat deja că, în urma primelor analize efectuate de ICECHIM, s-a decis retragerea produselor biocide neconforme provenind de la firma Hexi Pharma, în termen de zece zile.
Analizele au reliefat că produsele biocide Hexi Pharma prezintă diferenţe în concentraţii între valoarea declarată şi cea măsurată, iar compania a fost amendată cu 40.000 lei.
„Există diferenţe între concentraţii între valoarea declarată şi cea estimnată prin analizele făcute la Icechim, e vorba de procente de concentraţie de substanţe pe diferite produse. Iod, procentul declarat pe etichetă e de 10%, procentul real e 7,41% Glutaraldehyde, 12% era pe etichetă, 1,23% măsurată. Cam în felul acesta sunt analizele, unele concordă (propanol)”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.
Victor Strâmbu a mai spus ca s-a terminat şi controlul inspecţiei sanitare de stat de la minister la firma Hexi Pharma, iar raportul va fi gata în aproximativ două zile, dar s-a decis retragerea produselor neconforme. Pe de altă parte, Guvernul nu exclude deschiderea unui proces civil împotriva Hexi Pharma, după ce testele oficiale prezentate miercuri au arătat că substanţele biocide sunt neconforme.

[slideshow_deploy id=’27126′]

 


(Următoarea știre) »