Alarmant. Peşte şi conserve de peşte cu probleme, oferite la comercializare!

Având în vedere consumul tradiţional de peste cu ocazia Sărbătorilor de Florii, în perioada 14-22.04.2016 Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat o acţiune tematică de control pentru a verifica modul în care se respectă prevederile legale privind protecţia consumatorilor referitoare la conformitatea, prezentarea, publicitatea şi modul de comercializare a peştelui, preparatelor din peste preambalate şi conservelor din peşte. Iar nereguli au fost o grămadă, inclusive în judeţul Hunedoara, relevă un raport al ANPC dat recent publicităţii.
 
 327
 În total, au fost controlaţi 568 operatori economici, iar la 66% dintre societăţile controlare s-au depistat abateri de la prevederile legale, în vigoare privind protecţia consumatorilor; În total, a fost verificată o cantitate de cca 66 tone de peşte, preparate şi conserve din peşte, din care circa 22 tone (33%) nu îndeplineau prevederile actelor normative în vigoare.
În urma controalelor, inspectorii ANPC au dispus oprirea temporară de la comercializare a unei cantităţi de 19,6 tone de peşte, preparate şi conserve din peşte, în valoare de 211.811 lei, până la remedierea neconformitătilor constatate. De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare 379 kg de peste, în valoare de 6.536 lei, care erau improprii consumului uman şi care prezentau dată durabilităţii minimale depăşită. S-au aplicat nu mai puţin de 387 sancţiuni contravenţionale, constând în 237 amenzi contravenţionale, însumând 744.000 lei,  şi 150 avertismente, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.
ANPC arată că principalele abateri constatate fac referire la comercializarea produselor în afară datei durabilităţii minimale sau a comercializării produselor neconforme- cu modificări organoleptice de culoare şi consistentă, având semne evidente de alterare, produse cu arsuri de congelare şi acumulări de gheaţă în cantitate mare; comercializarea produselor cu ambalaje rupte, deteriorate; nerespectarea condiţiilor de expunere şi comercializare- diverse sortimente de peste care era expus la comercializare la o temperatura mai mare decât cea recomandată de producător; lipsa informaţiilor obligatorii oferite consumatorilor- 24% din cantitatea controlată prezenţa abateri:  lipsa elementelor de identificare-caracterizare pentru produsele comercializate – peşte şi preparate din peşte preambalate şi conservelor din peşte, care nu aveau etichete cu principalele elemente de identificare şi caracterizare: denumirea şi adresa producătorului, denumirea produsului, respectiv etichetele nu erau traduse în limba română
lipsa traducerii elementelor de identificare/caracterizare; utilizarea de menţiuni care pot induce în eroare consumatorii; etichete incorecte sau incomplete, fără menţionarea tuturor ingredientelor;neînscrierea datei durabilităţii minimale pe eticheta produselor preambalate ; lipsa denumirii şi sediului producătorului sau ale ambalatorului sau distribuitorului înregistrat în Uniunea Europeană– respectiv ale importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România în cazul produselor provenite din ţări din afara Uniunii Europene ori neînscrierea pe eticheta sau ambalaj a metodei de producţie („capturat”… sau „capturat în ape dulci” sau „de crescătorie”) şi/sau a zonei de captură. De asemenea, s-a decsoperit că au existat cazuri
de neînscriere pe eticheta sau ambalaj a zonei în care produsul a fost capturat sau crescut şi categoria de unealtă de pescuit utilizată la capturarea peştilor dar şi utilizarea unor practici comerciale incorecte în relaţia cu consumatorii.
Nici judeţul Hunedoara nu a fost ocolit de abateri de la reglementările legale, iar inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au precizat că, în acest caz vorbim despre produse pescăreşti care nu erau preambalate şi pentru care nu se furnizau consumatorilor informaţii privind denumirea comercială şi ştiinţifică a speciei, metodă de producţie, zona în care produsele au fost capturate şi categoria de unealtă de pescuit utilizată la capturarea peştilor, precum şi data durabilităţii minimale/dată limită de consum.
[slideshow_deploy id=’17636′]