Scandalul de pe Râul Alb, tranșat la Curtea de Apel Alba Iulia

Sentinţa prin care Tribunalul Hunedoarea a dat undă verde lucrărilor de amenajare hidrotehnică de pe Râul Alb a fost atacată la Curtea de Apel Alba Iulia de activiştii de mediu de la Coaliţia Natura 2000.
raul-alb-buldozer
În toamna anului trecut, magistraţii de la Tribunalul Hunedoara au respins acţiunea formulată de Federaţia Natura 2000, ca nefondată. De precizat că Federaţia Coaliţia Natura 2000 România a dat în judecată Agenţia pentru Protecţia Mediului şi SC ABI Automotion SRL, executantul proiectului.
De precizat că proiectul de construire și exploatare de microhidrocentrale pe Râul Alb, județul Hunedoara este unul dintre cele mai controversate şi constă în construirea, exploatarea şi racordarea la sistemul energetic naţional a microhidrocentralei de pe Râul Alb, beneficiar fiind SC Abi Automotion SRL Deva. Autorizaţia de construire a fost emisă de Consiliul Judeţean Hunedoara în decembrie 2013, iar termenul de execuţie este de 36 de luni. Proiectul a fost demarat în 15 iulie 2014 şi ar fi trebuit să fie finalizat în 15 iulie 2017.
De asemenea, spun informaţiile oficiale, în zonă există un al doilea proiect în lucru, care presupune construirea de locuinţe de serviciu şi birouri, beneficiarul fiind SC Abi Ecoacvacultura SRL, tot din Deva, care a primit autorizaţie de construire de la Primăria comunei Sălaşu de Sus, în septembrie 2014. Termenul de execuţie este de 36 de luni, iar lucrările au început în septembrie 2014. La finalul proiectului, în zonă ar trebui să fie construite trei microhidrocentrale, o pescărie, o zonă de procesare peşte, un imobil cu locuinţe şi birouri. Agenţia de Protecţie a Mediului Hunedoara a fost acţionată în judecată de Federația Coaliția Natura 2000, pentru că ar fi dat undă verde unui proiect privat hidroenergetic într-o arie naturală protejată din Munții Retezat.
 WWF- România și Federația Coaliția Natura 2000 România au avertizat că Râul Alb, situat în Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului şi în situl Natura 2000 Strei-Haţeg, este pe punctul de a fi distrus prin proiectul „Construire  şi Exploatare de Microhidrocentrale pe Râul Alb” al S.C. ABI AUTOMOTION S.R.L.. Activiştii de mediu vorbesc despre un „cumul de avize flagrant ilegale, incluzând scoaterea ilegală de teren din circuitul silvic, iar  Federația Coaliția ONG Natura 2000 a solicitat în instanță anularea proiectului, însă nu a avut câştig de cauză.
Pe de altă parte, reprezentanţii Agenţiei de Protecţie a Mediului Hunedoara i-au acuzat pe activiştii de mediu de la Federaţia Coaliţia Natura 2000, care au intentat acţiunea în instanţă, că au citat trunchiat articolul de lege pe care se bazează când formulează acuzaţiile. 
[slideshow_deploy id=’13837′]