Gerom află dacă încasează banii pe „groapa” de la Colegiul Hermes

Amânare de pronunțare în dosarul în care sunt puse în discuție garanțiile de bună execuție pentru groapa de lângă Colegiul Economic „Hermes” din Petroșani.

groapa

La ultimul termen de judecată, judecătorul de caz a dispus amânarea pronunţării pentru data de 01 iunie 2016, în dosarul care vizează „groapa lui Serafinceanu”, unde Gerom International ar fi trebuit să amenajeze un minihotel pentru practica elevilor de la Colegiul Economic „Hermes” din Petroşani. În realitate, minihotelul a rămas la stadiul de intenție, iar în locul lui sunt doar câţiva stâlpi sau ziduri de sprijin al versantului. Oficialii Gerom International, care au lucrat la implmentarea proiectului, au considerat, însă, că pentru tot ce s-a lucrat au fost întocmite devize, iar situaţiile de lucrări pe structura executată până la data încetării contractului au fost în concordanţă cu proiectul, avizate de dirigintele de şantier şi aprobate de beneficiar. Ca atare, spun aceștia sunt îndreptăţiţi să ceară garanţia de bună execuţie depusă şi pentru care s-au adresat instanţei de judecată, într-un proces în care au chemat în judecată Primăria Municipiului Petroşani şi Colegiul Economic „Hermes”.

Potrivit datelor oficiale,  contractul iniţial a fost încheiat, în 17.04.2008, între municipalitatea din Petroşani şi Roconstruct MBS SRL (n.r. firmă care face parte din acelaşi grup economic), în asociere cu Acomin SA. Ulterior, contractul a  fost preluat de Gerom International.

Reprezentanții firmei spuneau, după demararea acțiunii în instanță, că: „Pe perioada derulării contractului, au fost executate lucrări conform contractului amintit, proiectului şi cerinţelor beneficiarului, fiind întocmite devize, executate lucrări şi în urma acestora s-au întocmit situaţii de lucrări, respectiv săpare şi turnare fundaţie, turnare radier, stâlpi, planşeu, zid de sprijin. Situaţiile de lucrări pe structura executată până la data încetării contractului au fost în concordanţă cu proiectul, au fost avizate de dirigintele de şantier şi aprobate de beneficiar: deviz structura de rezistenţă, deviz fundaţii, situaţiile de lucrări în număr de 7 fiind înregistrate la beneficiar. Precizăm că lucrările au fost executate strict la indicaţiile şi solicitările beneficiarului, lucrări acceptate şi achitate”. Și, în consecință, au cerut restituirea garanţiei de bună execuţie care a fost constituită de către societate conform clauzelor contractuale la momentul încheierii contractului.

De precizat că proiectul despre care vorbim consta în construirea, în imediata vecinătate a Colegiului Economic Hermes, a unor spaţii destinate orelor de instruire practică pentru elevii de la specializările din domeniul turismului şi al alimentaţiei. Un proiect început … de două ori, dar nefinalizat niciodată. Iniţial lucrarea ar fi trebuit executată cu fonduri de la statul român, apoi cu bani de la bugetul local, însă lucrările au fost în scurt timp abandonate. S-a săpat fundaţia, s-au făcut consolidări de maluri, au apărut unii stâlpi de susţinere, pentru care, potrivit datelor de la vremea respectivă s-ar fi achitat cel puţin  150.000 de lei. Proiectul a fost, însă, abandonat, iar oficialii au arătat cu degetul spre Ministerul Educaţiei care nu a mai fost de acord să finanţeze lucrarea, în timp ce bugetul local era neîndestulător pentru a suporta integral valoarea proiectului. Pentru efectuarea lucrărilor a mai existat o şansă, cu fonduri europene, prin ADR Vest, dar nici de această dată contractantul lucrării nu a reuşit să execute proiectul, şi, în luna mai 2015, a anunţat că se retrage.

[slideshow_deploy id=’27126′]