Ajutor de la Senat. Cum rămân în funcții aleșii locali CONDAMNAȚI

 
Primarii condamnați chiar și pentru fapte care au legătură cu locul lor de muncă rămân pe funcții, grație senatorilor care au respins miercuri cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Statului aleşilor locali, document retrimis în Parlament de preşedintele Klaus Iohannis.
senat_snr_55915600 (1)
În aceste condiţii, primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni pot să rămână în funcţiile deţinute în cazul în care sunt condamnați la închisoare cu suspendare. Mandatul încetează doar atunci când aleșii locali sunt condamnați definitiv la închisoare cu executare.
Senatul a respins cererea de reexaminare a preşedinteluiKlaus Iohannis cu 82 de voturi „pentru”, 2 abţineri şi 27 de voturi „împotrivă” și au menținut varianta inițială a legii, prin care aleșii locali condamnați definitiv cu suspendare își vor păstra funcțiile.
Potrivit Europa FM, în cererea de reexaminare, Klaus Iohannis a precizat că exercitarea funcţiilor de primar, consilier sau preşedinte al CJ de către o persoană condamnată penal, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive, cu suspendare, plasează sub semnul vulnerabilităţii exercitarea mandatului de ales local. Şeful statului mai spunea că o astfel de lege „ar putea afecta lupta împotriva corupţiei, precum şi eficientă cadrului legislativ în materie de integritate”.
 
Cazul Mircia Muntean
 
Decizia Senatului îi vine mănușă proaspăt alesului primar al Devei, Mircia Muntean. Muntean a fost condamnat definitiv, pe 24 septembrie 2013, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, într-un dosar din 2004, în care a fost acuzat că a încheiat tranzacţii ilegale de terenuri cu un traficant de maşini de lux.
Risca să fie validat, iar apoi să-i înceteze imediat mandatul, ca urmare a unei decizii din data de 8 iunie 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție,  toți edilii condamnați definitiv, fie și cu suspendare, trebuie să fie demiși, acest atribut revenind prefectului. Decizia a devenit obligatorie pentru toate instanțele românești începând cu data de 1 iulie, dată la care a fost publicată în Monitorul Oficial.
Prin decizia din iunie anul trecut, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au stabilit că dispozițiile articolului 15 din Statutul aleșilor locali „sunt aplicabile în cazul condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea condiționată a executării pedepsei. Acum, primarul ales al Devie poate să răsufle ușurat ca urmare a ajutorului nesperat venit din partea colegilor senatori.
[slideshow_deploy id=’20328′]