”Cercul siguranței” la Universitatea Petroșani

În perioada 17 iunie – 20 iunie 2016 s-a desfășurat în Sala de Conferințe a Bibliotecii Universității din Petroșani programul de educație parentală ”Circle of Security” care a avut 50 participanți din Valea Jiului, Cluj, Timișoara, Brașov și București.

foto-2

Acest training a fost susținut în cadrul programului de educație parentală, recunoscut la nivel mondial, inițiat de Circle of Security International și organizat, în această perioadă, în parteneriat cu Universitatea din Petroșani, prin intermediul Departamentului de Științe Socio-Umane. Trainingul derulat este fundamentat pe date stiințifice si este recunoscut la nivel internațional, în Romania acesta fiind susținut pană în prezent doar în trei locații importante: Cluj-Napoca, București și Petroșani.

”Cercul siguranței este un program de intervenție pentru părinți și copii care promovează abordarea relațională a teoriei atașamentului, substituind abordarea comportamentală. Majoritatea intervențiilor încearcă să schimbe comportamentul problematic al copiilor, prin pedepse și recompense, însă prin intermediul acestui program comportamentul copiilor este perceput ca fiind un efect al problemelor cu care se confruntă aceștia, deci trebuie avută în vedere relația de siguranță sau nesiguranță dintre părinte-copil care se situează în spatele comportamentului problematic al copiilor” a declarat trainerul acestui program Camelia Măianu, profesor în cadrul Harrisburg Area Community College.

Programul a prezentat, prin exemple video, atât interacțiuni parinte-copil caracterizate de siguranța relațională, cât si interacțiuni problematice, propunând opțiuni sănătoase pentru creșterea și educarea copiilor. Exemplele video au fost completate de materiale audio-vizuale, concepute astfel încât sa faciliteze înțelegerea principiilor de baza ale abordării „Circle of Security”. ”Acest program a însemnat pentru mine o mare revelație. A adus cu el speranța și dorința ca informațiile concludente prezentate să fie aplicate în folosul copiilor. Cred cu tărie că acest program poate transforma omul și implicit lumea în care trăim” a menționat doamna Lăcrămioara Silveșan, participant în cadrul programului.

fOto 1Trainingul de 4 zile și-a propus sa formeze specialisti în utilizarea celor 8 capitole ale programului de educație parentală.

Jannele Silva, organizatorul programului a declarat că ”acest program oferă speranță oamenilor din Valea Jiului și din România, iar pe această cale mulțumesc Domnului Rector al Universității din Petroșani, pentru deschidere și implicare, cât și profesoarei Camelia Măianu pentru că și-a adus contribuția sa directă și necondiționată în implementarea acestui program, în această zonă și îmi exprim bucuria pentru șansa celor 50 participanți la program de a contribui la creșterea valorii ființelor umane, prin aplicarea informațiilor cuprinse în program”.

Programul de Educație Parentală „Circle of Security” pune în practică rezultatele cercetărilor asupra atașamentului din ultimele decenii, în cadrul unui proces accesibil, ghidat pas cu pas putând fi folosit atât cu grupuri de părinți sau alți adulți implicați în creșterea și educarea copiilor, cât si în cadrul unor intervenții desfășurate în mediul de acasă, respectiv în consilierea individuală.

 Lector univ. dr. Felicia ANDRIONI

[slideshow_deploy id=’27028′]



(Următoarea știre) »