Grădinița IG Duca este din nou în impas

Construcția grădiniței IG Duca din Petroșani pare o epopee fără sfârșit. 9 ani au trecut de la începerea lucrărilor de realizarea a acestei unităţi de învăţământ preşcolar, însă se pare că municipalitatea este urmărită de un blestem.

gradinita2-956x632

Niciunul dintre constructori nu reuşeşte să ducă la bun sfârşit acest proiect. Firma a intrat în faliment, iar acum reprezentanţii municipalităţii se văd în postura de a face un nou proiect şi o nouă licitaţie. Ar fi cea de-a treia de acest gen. Poate aduce noroc.

“Lucrările sunt oprite de aproximativ 3 luni de zile. În prima fază constructorul ne-a anunţat că renunţă la lucrări, apoi că le va continua şi acum, din nou că renunţă. Cam asta este situaţia acum. În condiţiile astea va trebui să facem o nouă liicitaţie, un nou proiect să o scoatem, din nou, la licitaţie”,  a declarat Marian Popescu, city managerul municipiului Petroşani.

Municipalitatea stă cu banii în cont, însă nu poate continua lucrările de realizare a grădiniţei. La momentul atribuirii licitaţiei firma a prezentat toate documentele în regulă.

“Banii sunt o parte de la noi, o parte de la Ministerul Dezvoltării. Banii sunt suficienţi, nu banii sunt problema. Banii sunt toţi alocaţi pentru construirea grădiniţei, dar constructorul a dat faliment, toate conturile îi sunt blocate. Noi nu aveam de unde să ştim, când a venit la licitaţie, dacă el are probleme sau nu. Au fost toate actele în regulă, altfel nu era declarat câştigător. Asta a fost anul trecut”,  a mai spus sursa citată.

Municipalitatea de la Petroşani a plătit 10% din valoarea contractului firmei care a executat până acum lucrările, adică undeva la 120 de mii de lei. Tot cam aceeaşi valoare este penalizarea aplicată de autorităţi pentru necoformarea la cerinţele contractului şi neîndeplinirea graficului de lucrări.

“Cam 10% a cheltuit din 11 miliarde (lei vechi-n.r.). nu s-a pus problema de bani sau să nu îi dăm banii. I-am plătit prima tranşă anul acesta după cât a executat şi apoi ne-a înştiinţat că vrea să renunţe. A lucrat de vreo 120 de mii de lei. A lucrat o lună şi ceva. Noi l-am atenţionat, văzând că nu mai continuă. I-am spus că va fi penalizat conform graficului de lucrări pe care el l-a făcut în procedura de licitaţie, i-am calculat şi penalităţile, oricum nu este de găsit. Penalităţile sunt aproape cât a executat, acum depăşesc, nu am mai calculat ultimele două luni”, a mai subliniat Marian Popescu.

Au vrut să se şi protejeze în faţa unor astfel de evenimente, însă autorităţile nu au avut câştig de cauză. Legislaţia nu permite reţinerea unor garanţii. După zeci de amânări, lucrarea ar fi trebuit să fie gata în acest an, mai exact în luna octombrie. Neprevăzutul face ca autorităţile să avanseze un nou termen: NECUNOSCUT. Lucrările de construcţie la grădiniţa IG Duca din Petroşani au început în anul 2007, dar din cauza fondurilor insuficiente alocate de către Guvern acestea au fost stopate. În 2007 au fost realizate procedurile de achiziţie publică pentru construire grădiniţă cu program normal şi prelungit în Petroşani, sursele de finanţare fiind din fonduri guvernamentale. Lucrările la obiectivul de investiţii nu au fost finalizate, executantul a intrat în faliment, şi ca urmare contractul de lucrări a fost reziliat. Reprezentanţii municipalităţii speră ca până în toamna acestui an să finalizeze lucrările.

[slideshow_deploy id=’36591′]