Pericolul de pe Transalpina a fost înlăturat! Cea mai înaltă șosea din România, redeschisă

Stâncile desprinse de pe un versant, care riscau să cadă pe DJ 106 E şi două locuinţe din localitatea Tilişca, judeţul Sibiu, au fost înlăturate cu o macara de mare tonaj şi cu ajutorul unor alpinişti utilitari, intervenţia durând mai mult de şase ore. După acţiune, localnicii evacuaţi s-au întors acasă.

transalpina-2

Autorităţile din Sibiu au intervenit, în noaptea de miercuri spre joi, pentru înlăturarea a două stânci de mari dimensiuni desprinse de pe versant şi care riscau cadă pe drumul judeţean 106 E, care duce spre Transalpina, şi pe două locuinţe.

Intervenţia a fost dificilă şi de durată, mai ales că prima macara de mare tonaj adusă nu a făcut faţă greutăţii stâncilor şi s-a solicitat un utilaj mai mare.

”Operaţiunea a fost foarte dificilă, a durat în total aproape 6 ore, ţinând cont de faptul că prima macara de mare tonaj nu a putut să facă faţă greutăţii stâncilor. Prima stâncă a avut o greutate de 11,7 tone. Important este că, în final, aceată acţiune a fost încununată de succes şi nu avem pagube materiale, nu avem din fericire nicio altfel de pagubă”, a declarat Cristian Roman, prefectul judeţului Sibiu, la finalul operaţiunii.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu au explicat că a fost prima acţiune de acest fel desfăşurată vreodată în judeţ, la ea participând, în total, 12 instituţii cu peste 50 de oameni.

”A fost o intervenţie de noutate pentru judeţul Sibiu, am mai avut intervenţii pentru căderi de pietre, dar în zone nelocuite unde s-a putut interveni cu explozibil. S-au căutat metode în aşa fel încât pagubele să fie cât mai reduse, iar cetăţenii să nu fie afectaţi de eventualele căderi de pietre”, a declarat colonelul Virgil Giurgiu, prim-adjunct al şefului ISU Sibiu.

La finalul intervenţiei, oamenii evacuaţi din cele două imobile pe care riscau să cadă stâncile s-au întors acasă.

Marţi, o locuinţă a fost evacuată, iar traficul pe drumul judeţean 106 E a fost restricţionat, după ce o stâncă s-a desprins de pe versant. A doua zi, miercuri, încă o stâncă risca să cadă, astfel că autorităţile au evacuat încă un imobil.

[slideshow_deploy id=’17636′]
realitatea.net