Însoţită de consulul României la Montreal, Tatiana se întoarce acasă, la Lupeni

Catalin si Mecena Zanet Stelian

“Lângă inimă îmi stai,

Cum stăteai cândva în Rai,

Domnul, fără să m-aştept
M-a ochit cu tine-n piept
Şi de-atunci în piept te simt
Ca pe-un glonte de argint,
Iadul despărţit de Rai,
Lângă inimă îmi stai!” – Victor Socaciu

Catlin si Victor Socaciu

Duminică, 7 august, s-au împlinit 7 ani de când mult apreciata cântăreaţă folk şi poetă Tatiana Stepa, din Lupeni, cântă în Ceruri. Fiul său Cătălin a comemorat-o la Bucureşti, într-un spectacol pe măsura valorii mamei sale…
De şase ani, la iniţiativa omului de afaceri şi a susţinătorului neobosit al culturii, Zanet Stelian a iniţiat, aici, acasă la ea, Festivalul de muzică folk “Tatiana Stepa” şi din 2010, i-au stat alături în organizare Cristian Pustai şi Cătălin Stepa. Doar prima ediţie a avut loc în oraşul natal al Tatianei, Lupeni, la Pub Valahia, iar de atunci a găzduit-o Petroşaniul. Primăria Petroşani a pus la dispoziţie gratuit sala Casei de Cultură “Ion Dulămiţă”, la fel directorul Teatrului Dramatic “I.D.Sîrbu”, Nicoleta Lucreţia Bolca, a pus la dispoziţie sala de spectacole, în 2015.
Mulţi artişti ai folk-ului au dat spectacole gratuit venind în susţinerea fiului Tatianei şi a organizatorilor, în amintirea ei preţioasă.
Mai mult, Tatiana Stepa este Cetăţean de Onoare al municipiului Petroşani…

“Anul acesta, a VI-a ediţie a Festivalului “Tatiana Stepa” şi va avea loc, acasă, la Lupeni. Noul primar Cristian Resmeriţă l-a contactat pe Cătălin Stepa. S-au alocat pentru festival 50 milioane lei, plus promovare şi sala Palatului Cultural Lupeni, gratuit, ceea ce este extraordinar. Personal, îi multumesc tânărului primar şi consiliului. Dar, mai am o mare dorinţă în ceea ce o priveste pe Tatiana Stepa, cea care o fost şi este apreciată de întreaga ţară, de o parte a ţărilor Europei şi care este la fel de apreciată şi iubită de oamenii de cultură. Gândiţi-vă că a doua ei familie a fost cea a soţilor Romulus şi Ileana Vulpescu, a fost privighetoarea Cenaclului Flacăra şi a lui Adrian Păunescu… Tatiana este Cetăţean de Onoare al municipiului Petroşani şi tare aş vrea să fie şi cetănean de onoare al locului în care s-a născut – Lupeni” – a declarat Zanet Stelian, filantropul frumosului, cel care a reînfiinţat în Valea Jiului o instituţie neoficială a mecenatului.

Din vorbă în vorbă am aflat că va fi prezent, la aducerea Tatianei Stepa acasă, la Lupeni, consulul general al României la Montreal, Victor Socaciu. De precizat că Victor Socaciu, cunoscutul cantautor folk, a fost mereu aproape de Cătălin Stepa după ce mama sa a părăsit această lume.

mama si fiu - Stepa

“Sunt plăcut surprins! Am fost contactat de Primăria Lupeni şi atât de bine erau organizaţi, încât fiecare dintre cei însăcinaţi probabil cu acest eveniment mi-a spus ce avem pus la dispoziţie şi când, şi cum se va desfăşura Festivalul “Tatiana Stepa”, partea ce ţine de Primărie. Festivalul va avea loc pe data de 27 august 2016, începând cu ora 18,00, la Palatul Cultural Lupeni. În prima parte, vor concerta tinerii noştri folk-işti, apoi Dinu Olăraşu, Florentin Budea, eu şi Victor Socaciu. Este a doua oară când Socaciu concertează în Valea Jiului, prima dată a fost la “Valahia”, în Lupeni. Vine în ţară la sfârşitul lui august şi a confirmat paticiparea la Festival. Da, ne vedem de câte ori avem ocazia. Mă repet, sunt plăcut surprins de Cristian Resmeriţă, eu neavând nici un contact cu el până acum…” – a spus Cătălin Stepa, fiul Tatianei Stepa, la rândul său un apreciat interpret şi versificator al muzicii folk.

„Pot să spun că pierdem poate cea mai tragică voce pe care a avut-o folkul românesc. Tragicul vocii ei ne va lipsi de acum înainte. Este una dintre marile personalităţi feminine pe care o pierdem şi pe care o regretăm toţi. Era un caracter puternic. Deşi moare tânără, lasă în urmă o cariera frumoasă şi o arhivă de cântece de mare sensibilitate, cu o încărcătură emoţională unică, cum numai vocea ei a putut să transmită marelui public „ – a spus Victor Socaciu, la moartea Tatianei Stepa, în august 2009.

Tatiana


“Vă las toate ce-au fost bune,
Dar şi cele ce n-au fost
Vă las tot ce nu pot spune
Nu mai are niciun rost

Vă las dragostea pierdută
Şi tot chinul de apoi
Gura mea nu mai sărută,
Vă las dorul meu de voi

Dar vă las şi bucuria
Şi tot cerul meu de stele
Vă las singura avere,
Vă las cântecele mele

Vă las drumul către lună
Şi copacii mei stingheri
Vă las lupta mea nebună
Pentru viaţă până ieri

Vă las lacrima cu care
Am dormit la căpătâi
Vă las nopţile amare
Şi lumina mea dintâi

Dar vă las şi bucuria
Şi tot cerul meu de stele
Vă las singura avere,
Vă las cântecele mele

Vă las gândul de pe urmă
Să vă apere mereu
Vă las iarba, cerul, marea,
Vă las tot ce am fost eu

Vă las sufletul în palme,
Azvârliţi-l printre fragi
Şi iertaţi-mi voi povara,
Toţi cei care mi-aţi fost dragi

Căci vă las şi bucuria
Şi tot cerul meu de stele
Vă las singura avere,
Vă las cântecele mele”.

– Tatiana Stepa, “Cântec pentru prieteni”

tatiana stepa

[slideshow_deploy id=’36590′]



« (Știre anterioară)