Alarmele de dezastru au sunat, la Petroșani

 

Edilii de la Petroșani au investit în modernizarea sistemului de alarmare. Astăzi s-a făcut o probă a acestui sistem a cărui modernizare a costat 58 de mii de lei. De acum, populația municipiului Petroșani va fi anunțată atunci când se produc fenomene meteo periculoase sau în cazul unor alte evenimente precum atacuri aeriene.

13931618_10210305455770400_557143489_o

“Scopul intalnirii de astazi este de a verifica cum functioneaza sistemul de alarmare la dezastre in municipiul Petrosani. este vorba despre modernizarea acestui sistem. Ideea este ca putem sa comandam in caz de nevoie acest sistem de la Petrosani, de la Deva de la IGSU si de la Bucuresti. Sistemul permite mai multe lucruri inclusiv transmitere de date si mesaje catre noi dar si catre presa in momentul in care trebuie instiintata populatia in caz de dezastre. Aceasta modernizare nu face altceva decat sa eficientizeze munca Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta in caz de nevoie. Exista patru posibilitati de a activa acest sistem fie direct pe linie clasica, pe internet si radio”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

13978000_10210305455730399_1464198654_o

Prin implementarea acestui sistem se va scurta timpul de intervenție în caz de dezastre, iar oamenii nu vor mai fi luați prin surprindere.

“Este un sistem modern implementat in mai multe localitati din tara. Este un sistem integrat in reteaua nationala de instiintare si avertizare alarmare. Scurteaza foarte mult timpul intre ordinul de activare a alarmei care avertizeaza populatia si tipul efectiv de pornire a sistemului. Daca primarul decide ca este necesara avertizarea populatiei la o inundatie, din punct de vedere tehnic dureaza undeva la 10 secunde. Pot fi activate in caz de urgenta al IGSU Hunedoara si de IGSU Bucuresti. De obicei acest lucru se pune in aplicare intr-un conflict armat mai ales ca avem acele semnale de alarma aeriana. Intre centrala si sirene se comunica pe patru medii. Este mult mai putin probabil ca toate cele patru sa cada simultan. Este un sistem care permite atat instiintarea prin mesaje SMS catre grupurile operative. Sirenele existente sunt de doua feluri. Sirene cu motor electric si sirene electronice. In aceasta faza sirena electrica este activata de catre sistem. Al doilea sistem este cel electronic si este folosit cand se trimit mesaje clare catre populatie cu voce. Pentru sirenele clasice sunt patru tipuri de alarme diferite. Pentru alarma aeriana, de prealarma aeriana, semnalul de alarma la dezastre si semnalul de incetare. Semnalul de alarma aeriana suna cu 15 semnale, patru secunde pauza si patru secunde suna sirena. La dezastre sunt cinci semnale de cate 16 secunde”,  a declarat Gheorghe Ungureanu, director AXATEL București.

 

[slideshow_deploy id=’36590′]