PREMIERĂ ÎN VALEA JIULUI / BISERICILE ORTODOXE AU TRAS IERI CLOPOTELE ÎN MEMORIA LUI IANCU DE HUNEDOARA, APĂRĂTORUL CREȘTINISMULUI

La inițiatva sitului de știri Infopetrila.ro, în ziua de 11 august 2016 a avut loc campania „Iancu de Hunedoara, apărătorul creștinismului”, cu sprijinul tuturor bisericilor ortodoxe din Valea Jiului. Astfel, în întreaga Vale a Jiului, la ora 12;00, s-au tras clopotele la toate bisericile ortodoxe din regiune în memoria lui Iancu de Hunedoara.

”Mărturisesc că am fost inspirat de primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțan, la inițiativa căruia tot în cursul zilei de astăzi s-au tras clopotele bisericilor ortodoxe din municipiul Hunedoara.Am asistat astăzi la un moment istoric pentru Valea Jiului, iată că, pentru prima dată în istoria ortodoxiei de pe aceste meleaguri, s-a reparat istoria, Iancu de Hunedoara a fost cinstit, chiar și pentru cinci minute, de toate bisericile din Valea Jiului. Nu mică mi-a fost surprinderea să văd cum toți preoții ortodocși din Valea Jiului au fost foarte receptivi la această campanie de suflet, începând de la Uricani și până la Cimpa, un sprijin real venind și de la Episcopia Devei și Hunedoarei, pr. Florin Dobrei – cosilierul cultural al episcopiei, arătându-se foarte bucuros de această campanie a Văii Jiului. Evenimentul de astăzi a venit ca o reparație moral – creștină a ortodoxismului pe meleagurile Văii Jiului, alături de Hunedoara, adusă marelui apărător al creștinismului, Iancu de Hunedoara”, a declarat Daniel Petru Bolog, proprietarul sitului infopetrila.ro.

iancu

Acesta a readus în atenția opiniei publice realizările ilustrului înaintaș al hunedorenilor, Ioan (Iancu) de Hunedoara (n. 1407 – d. 11 august 1456) considerat drept cel mai mare luptător pentru apărarea creștinătății. Iancu de Hunedoara nu doar că a reuşit să apere cetatea Belgradului, dar le-a administrat otomanilor o înfrângere ruşinoasă de-a lungul celor două săptămâni de lupte (4-23 iulie 1456), evenimentul fiind menţionat acum ca fiind cea mai mare victorie a creştinătăţii contra turcilor. Papa Calixt al III-lea a catalogat victoria obţinută de Iancu de Hunedoara ca fiind „cel mai fericit moment al vieţii sale” şi a ordonat ca toate clopotele bisericilor catolice din Europa să fie trase în fiecare amiază, ca o chemare zilnică a credincioşilor la rugă pentru apărarea oraşului. Se spune că acesta este momentul de când datează şi azi practica trasului clopotelor de amiază – în onoarea sărbătoririi internaţionale a victoriei creştinătăţii în bătălia de la Belgrad asupra oastei otomane a sultanului Mohamed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului. Cu acelaşi prilej, Papa Calixt al III-lea l-a numit pe Iancu de Hunedoara „atletul cel mai puternic, unic al lui Cristos”.

”Vreau să mulțumesc în mod special pentru tot sprijinul acordat de preoții din toate localitățile Văii Jiului: pr. Ioan Selaje, pr. Mihai Munteanu, pr. Gabriel Bulf, pr. Gabriel Pârlea (Petroșani); pr. Petrache Crețu (Uricani); pr. Eugen Nălboc, pr. Nicolae Nuță, pr. Mănăsuc Zgârcea, pr. Mircea Braicău (Vulcan); pr. Ionel Onuț, pr. Gheorghe Lic (Aninoasa-Iscroni); pr. Traian Ciocan, pr. Doinel Dănău, pr. Cristian Olariu (Lupeni-Bărbăteni); pr. Daniel Gărgan (Câmpu lui Neag); pr. Flavius Țârlea, pr. Marius Herța, pr. Dimitrie Jura, pr. Leon Tetileanu, pr. Florin Vâlcea, pr. Emil Velican, pr. Adrian Boantă (Petrila)”, mai spune inițiatorul acestei campanii istorice și religioase de excepție, Daniel Petru Bolog.

[slideshow_deploy id=’19869′]