30 de milioane de euro, datoriile societăților de termoficare la CEH

Societățile de termoficare actuale sau cele care au funcționat de-a lungul timpului au acumulat datorii enorme. Complexul Energetic Hunedoara a furnizat “gratis” agent termic.

complexul-energetic-hunedoara2-465x390 (1)

“Am aratat ca in toata acesta perioada Complexul Energetic Hunedoara SA a livrat energie electrica si energie termica mult sub pretul de productie. De parca nu ar fi fost de ajuns, societatea nici nu a recuperat sumele facturate catre distribuitorii de energie termica, in special din orasele Vulcan, Lupeni si Petrosani suma nerecuperata fiind de cca.30 milioane euro. Suma nici nu mai poate fi recuperata dat fiind ca toti acesti distribuitori de energie termica se afla de ani buni in faliment. Cu toate acestea Complexul Energetic Hunedoara SA a incetat livrarea de agent termic catre populatie prin intermediul acestor distribuitori, abia in ianuarie 2016, dupa intrarea in prima perioada de insolventa, acordand in tot acest interval un fel de ajutorare sociala gratuita pentru locuitorii Vaii Jiului”, arată raportul administratorului judiciar.

Administratorul judiciar este sceptic în ceea ce privește recuperarea datoriilor. Dacă CEH ar recupera această sumă ar avea șanse de supraviețuire.

“In ceea ce priveste clientii incerti, printre acestia se numara S.C. Edil Therma S.A Vulcan pentru suma de 27.845.712 lei, S.C. Calor Deva S.A. cu suma de 12.700.360 lei (…). De asemnea, principalii clienti/debitori diversi, pe langa cei mentionati anterior, pentru care au fost constituite provizioane de catre societate de-a lungul timpului sunt : – S.C. TERMOFICARE S.A. Petrosani pentru suma de 57.108.448 lei ; – Universal EDIL S.A. Lupeni pentru suma de 30.354.310 lei ; – S.C. TERMOELECTRICA S.A. Bucuresti (costuri de suspendare a imprumutului BIRD) pentru suma de 24.750.903 lei ; – Termoficare Vulcan si Sc. Pregoterm S.A. Vulcan pentru suma de 11.481.600 lei, Acvacalor Brad pentru suma de 446.047 lei . Pentru clientii din energie termica, sunt constituite provizioane, pentru suma de 12.494.281 lei. Dupa cum se poate observa, practic societatea nu isi mai poate recupera nicioadata aceste creante (mare parte a acestora a fost mostenita in urma fuziunilor succesive), intrucat aceste societati la care se inregistreaza creante importante, fie se afla in procedura de insolventa, fie se afla in faliment”, arată raportul.

[slideshow_deploy id=’36591′]



(Următoarea știre) »