“Doamna Bondoc”, dinozaurul pus pe roți de voluntarii Geoparcului Dinozaurilor a participat la Red Bull Soapbox Race Cluj 2016

Echipajul cu numărul 24 care a luat startul la ediția din acest an a Red Bull Soapbox Race România, desfășurată sâmbătă în Parcul Colina din Cluj Napoca, a fost format din 3 tineri reprezentând Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului. Voluntarii David Beniamin Filip și Andrei Dincă, împreună cu Horea Groșan, angajat al administrației Geoparcului, au intrat în competiția mașinuțelor trăsnite cu “Doamna Bondoc”, un vehicul construit având ca sursă de inspirațieBalaurul bondoc, vedeta expoziției “Balauri, dragoni, dinozauri” din Hațeg.
bondoc3
Alături de membrii echipajului, alți zece voluntari au lucrat timp de trei săptămâni la realizarea „Doamnei Bondoc”. Ideea și realizarea vehiculului le-au aparținut în totalitate tinerilor. La prima lor participare la Red Bull Soapbox Race, au încheiat aventura în prima jumătate a clasamentului, ocupând locul 17 din 39 de echipaje participante.
boncodc1Concursul  a constat în coborârea, cu un vehicul artizanal, care a trebuit să aibă o formă cât mai inedită și să nu fie ajutat de niciun fel de propulsie, a unui traseu în pantă, cu obstacole. Echipajele, formate din 2-4 membri, au prezentat la start o scurtă coregrafie legată de vehicul și au fost jurizate după trei criterii: viteză, creativitate și impresie artistică. Condițiile au fost stricte pentru vehicule: lungime maximă 2,5 m; lățime maximă 1,5 m; înălțime maximă 1,8 m; distanța între roți 0,7 m; garda la sol minim 0,2 m; greutate maximă a vehiculului gol 65 kg;  greutatea maximă, cu tot cu pilot, 200 kg; direcția și frânele au fost obligatoriu funcționale.
“Pentru noi a fost un stres foarte mare, fiindcă la ședința tehnică dinaintea concursului am văzut traseul și ne-am dat seama cât este de dificil. După start era o contrapantă mare, unde cartul prindea 75 km oră, iar organizatorii au introdus un viraj pentru a limita viteza de coborâre. Trebuia să ai frâne foarte bune să faci față. În schimb, atmosfera a fost super faină, iar oamenii de gașcă, prietenoși. Ne-am distrat cu toții. Locul ocupat mi se pare foarte bun pentru prima participare, dar peste doi ani sunt convins că vom ieși cu cel puțin 10 locuri mai în față. Am învățat foarte multe și am deja în cap ideea de cart pentru competiția de peste doi ani afirmă David Beniamin Filip, pilotul vehiculului intitulat “Doamna Bondoc”.
bondoc2
[slideshow_deploy id=’13837′]


(Următoarea știre) »