Ajutoare de stat pentru CEH?

Ministerul Energiei caută soluții pentru salvarea unei părți a Complexului Energetic Hunedoara. Au fost identificate mai multe posibile soluţii, în aşteptarea unui aviz de la Bruxelles.

victor-grigorescu-energie

“Ministerul Energiei, împreună cu CEH, a iniţiat demersuri către Comisia Europeană, aflându-ne în prezent în stadiul de prenotificare a Comisiei referitor la intenţia de modificare a ajutorului de stat acordat României în vederea facilităţii închiderii minelor necompetitive, în baza Deciziei 787/2010/CE, prin includerea în programul de închidere a două mine din cadrul CEH. Până la primirea unor noi recomandări sau clarificări din partea Comisiei Europene, având în vedere necesitatea întocmirii unui plan de reorganizare judiciară care să răspundă atât obligaţiei de separare legală a activităţii minelor de cea a termocentralelor, stipulată prin Decizia C (2015)2652 final din 21.04.2015 de acordare a unui ajutor de salvare, cât şi prevederilor OUG nr.22/2015, conducerea societăţii, împreună cu administratorul special, administratorul judiciar, creditorii şi Comitetul interministerial constituit la nivelul Ministerului Energiei analizează posibilităţile pentru obţinerea şi a altor tipuri de ajutor de stat pentru constituirea unui Serviciu de Interes Economic General (SIEG) prin care să fie asigurată o cantitate de energie necesară sistemului energetic naţional şi au fost demarate discuţii cu DG Competition – Comisia Europeană în acest sens”,  arată un document al Ministerului Energiei.

Urmează a fi parcurse mai multe etape în acest sens, iar acestea prevăd fie darea în plată a unor active, fie accesarea unui ajutor de stat.

“Pentru perioada imediat următoare sunt necesare a fi parcurse următoarele etape. Identificarea altor tipuri de ajutor de stat ce pot fi accesate, pe lângă cele pentru închiderea minelor necompetitive (de tip SIEG, de tip rezervă de capacitate) care să se adreseze problemelor componentelor energetice şi termice din cadrul CEH. Identificarea modalităţilor de valorificare a activelor CEH în conformitate cu prevederile Legii insolvenţei 85/2014 prin procedura de dare în plată. Această procedură, convenită între Ministerul Energiei, administratorul special şi administratorul judiciar, trebuie agreată cu Ministerul Finanţelor Publice, care este creditorul majoritar”, mai arată documentele ministerului de resort.

Potrivit ministerului, procedura de dare în plată se regăseşte în planul de reorganizare întocmit la nivelul CEH.

“Aceste proceduri de separare legală a societăţilor, de dare în plată, de accesare a unor tipuri de ajutoare de stat se vor regăsi în planul de reorganizare judiciară întocmit în conformitate cu Legea insolvenţei nr. 85 din 2014 de către debitoarea CEH prin administratorul special sau de administratorul judiciar şi apoi supus aprobării creditorilor în Comitetul Creditorilor şi a Adunării Creditorilor”, mai arată documentul.

Comitetul creditorilor Complexului Energrtic Hunedoara se întruneşte pentru a dezbate mai multe probleme ale societăţii.

[slideshow_deploy id=’17636′]