Ce se întâmplă cu Cetățile Dacice din munții Orăștiei?

Cetățile Dacice din munții Orăștiei au fost vandalizate de mai multe ori. Acest patrimoniu cultural-istoric nu este păzit, deși se află în patrimoniul UNESCO încă din anul 1999. În acest sens, deputatul PSD, Natalia Intotero, solicită ministrului Culturii să spună care ar fi posibilitatea preluării în administrarea Consiliului Județean Hunedoara a cetăților din munții Orăștiei.

intotero

“În ultimul timp aceste importante descoperiri arheologice au fost ținta unor repetate acte de vandalism. Iar principala cauză rămâne faptul că monumentele nu au asigurată paza, în conformitate cu Programul de protecție și gestiune a monumentelor istorice înscrise pe Lista patrimoniului mondial UNESCO – aprobat prin HG 1268/2010. actul normativ prevede că paza monumentelor istorice este asigurată de către Ministerul Administrației și Internelor, cu sprijinul autorităților locale și județene. Dar pentru ca să se poată acționa corespunzător este nevoie în primul rând ca dreptul de administrare al cetăților dacice să fie trecut în responsabilitatea Consiliului Județean Hunedoara”, arată deputatul PSD, Natalia Intotero, în interpelarea adresată ministrului Culturii.

Prin preluarea în administrare a cetăților dacice de către Cosniliul Județean Hunedoara ar putea fi accesate și fonduri pentru protecția și întreținerea acestora.

“Vă rugăm să ne spuneți care este metologia de urmat pentru a efectua transferul dreptului de administrare a cetăților dacice către Consiliul Județean Hunedoara pentru a proteja în acest fel o moștenire culturală și spirituală unică a poporului român. De asemenea am dori să cunoaștem ce intenții are Ministerul Culturii în această problemă și care este punctul dumneavoastră de vedere”, mai arată deputatul PSD.

Natalia Intotero dă ca exemplu de bune practici situl arheologic de la Sarmisegetusa Regia. Acesta a fost preluat în administrarea Consiliului Județean la sfârșitul anului 2012.

[slideshow_deploy id=’20328′]