Companiile energetice, transparentizate

Companiile energetice trebuie să îşi îmbunătăţească activitatea. Ministerul Energiei a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, o întâlnire cu reprezentanţii companiilor energetice, dar şi cu socieatea civilă. Întâlnirea a avut ca scop prezentarea proiectului „Transparență în Energie” și a principalelor teme de discuții referitoare la transparentizare.

transparenta

„Avem nevoie de o discuție pe această temă în ideea de a pune cap la cap experiența ONG-urilor și a companiilor de stat care au fost fie țintă – fie beneficiari, și împreună să facem un pas în față. Prin acest proiect ne propunem să ajutăm companiile să își îmbunătățească performanța în câteva sectoare care au reprezentat de-a lungul vremii pietre de moară. Expertiza societății civile poate oferi niște mecanisme concrete, iar Ministerul Energiei, ca liant, poate ajuta companiile să evolueze și să iasă din zona de incertitudini”, a declarat ministrul Victor Grigorescu.

Proiectul „Transparență în energie” conține cinci subgrupuri de lucru: „Avertizorul de integritate, Transparentizare și Open-Data, Achiziții publice, Etica în întreprinderilor publice și Conflictul de interese și incompatibilitate. Pentru fiecare subgrup de lucru încercăm să scoatem câte un proiect pe care sa îl oferim și să încercăm să îl implementăm într-una dintre companii”, a explicat Dan Ionescu, consilier al ministrului energiei și coordonator al programului Transparență în Energie. La eveniment au participat reprezentanții din conducerea a 14 companii energetice, dar și ONG-urile partenere la proiect. „Transparență în Energie” este un proiect inițiat de Ministerul Energiei în parteneriat cu nouă ONG-uri ce are în vedere transparentizarea companiilor energetice din subordinea Ministerului Energiei. Laszlo Domokoş, preşedintele Sindicatului Huila a fost şi el prezent la dezbaterea organizată de Ministerul Energiei.

[slideshow_deploy id=’13837′]