Magistrații care comit erori să fie excluşi din magistratură! O lege care poate pune ordine în justiție!

Cristian Bodea, un senator independent a depus în Parlament un proiect legislativ pentru magistrații certați cu legea, prin care statul poate recupera prejudiciile de la procurorii şi judecătorii care comit erori grave din neglijenţă sau rea-credinţă, ei riscând acum şi excluderea din magistratură.

plen2010-1

„Statul plăteşte o groază de despăgubiri la CEDO şi nu recuperează nimeni, nu plăteşte nimeni pentru aceşti bani, plătim noi din buzunarele noastre pentru greşelile unor magistraţi care fie se avântă, fie nu calculează bine, fie au anumite interese, adică sunt cointeresaţi de persoane pe linie politică, pe linie financiară pentru a da anumite sentinţe”, afirma Cristian Bodea, informează news.ro.

Bodea declara că sunt persoane publice,inclusiv președintele României care nu au  încredere în justiție .

Prin legea propusă se va modifica Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

„Forma actuală a legii invocă răspunderea magistraţilor, dar în absenţa unor obligativităţi precise şi a unor termene clare este uşor ca totul să rămână la latitudinea bunei înţelegeri a statului român, care acoperă ani şi ani de zile material şi moral erorile, neglijenţele şi reaua credinţă a unor magistraţi care se joacă, în multe cazuri, cu vieţile oamenilor”, se menționează în expunerea de motive a actului.

Iniţiatorul vrea să stabilească şi un termen de maximum 30 de zile în care statul este obligat să acționeze în justiţie judecătorul sau procurorul care a greşit. O altă prevedere se referă la creşterea termenului de prescripţie de la un an la 10 ani.

Proiectul introduce şi precizarea că un judecător care, în mod repetat, a săvârşit cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă erori judiciare va fi exclus din magistratură.

infoalert.ro

Foto arhivă

[slideshow_deploy id=’13835′]



(Următoarea știre) »