WEEKEND CULTURAL PE SCENA CASEI DE CULTURĂ „LADISLAU SCHMIDT” DIN PETRILA. FESTIVALUL CONCURS NAȚIONAL DE FOLCLOR „MOMÂRLANII GAZDE BUNE”, EDIȚIA a III – a

Sâmbătă, 8 octombrie 2016, scena Casei de Cultură din Petrila a fost gazda festivalului concurs național de folclor „Momârlanii gazde bune”, ajuns la ediția cu numărul trei în acest an.

premianti

 

Nu mai puțin de șase ore de maraton folcloric de care au avut parte petrilenii. Organizatorii acestui festival autentic petrilean, în speță Ansamblul Folcloric „Junii Petrileni”, condus de Constantin Cigmăian, Asociația Culturală „Friends Forever” din Tg Mureș, condusă de Lucia Maria Neamțu, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Orașului Petrila, s-au străduit și le-au reușit să aducă pe scenă reprezentanți ai folclorului românesc din Sebeș – Alba, Cluj, Oradea, Timișoara, Caransebeș, Gorj, Dolj, Sibiu, Brad, Orăștie, de la tineri de 6 ani până la venerabila vârstă de 72 de ani.

cigmaian

Un juriu format din personalități culturale pe scena folclorului românesc și internațional, având ca președinte pe doamna profesor Eugenia Cimborovici  Teodoreanu, interpret, poet, compozitor și președintele Fudației Culturale „Gheorghe Asachi” din ținutul Herța, Ucraina. Din membri juriului au făcut parte: Ioan Gheorghe Olteanu (realizator de emisiuni culturale Hora TV și Inedit TV), Traian Stoița (profesor de muzică și dirijorul cvartetului „Anghelos” Cluj Napoca), Dumitru Gălățan – Jieț (etnolog, scriitor realizatorul Monografiei „Ținutul Momârlanilor”) și Carlo Devoti – Italia (membru de onoare, directorul festivalului „Dei Giovani” Italia).

juriu

Rând pe rând au evoluat în fața unui juriu pretențios soliști vocali, dansatori, instrumentiști, pe categorii de vârstă, 6 – 10 ani, 11 – 14 ani, 15 -21 ani și peste 22 de ani, foarte bine pregătiți, putând fi auzite piese folclorice din toate zonele țării, grupuri de dansatori populari între care s-au remarcat „Izvorașul Turminului” sau „Junii Petrileni”. Câștigătorul marelui premiu, Trofeul Festivalului „Momârlanii gazde bune” a fost decanul de vârstă Romică Flețan, de 72 de ani, fluieraș tradițional, interpret original al nenumăratelor piese momârlănești la fluier, culese de peste 100 de ani.

castigator-trofeu

Președintele Ansamblului Folcloric „Junii Petrileni”, Constantin Cigmăian, ne-a declarat:

„Sunt foarte mulțumit de reușita acestei ediții a festivalului nostru și trebuie să mulțumesc, în mod special, pentru sprijinul acordat de Primăria și Consiliul Local Petrila, domnului primar Vasile Jurca, viceprimarului Dorin Curtean, consilierului pe linie de cultură Marius Heljiu și, nu în ultimul rând, directorului Casei de Cultură din Petrila, Cristian Drăghici, fără de care nu ar fi fost posibilă organizarea acestui festival autentic, de-acum cu renume internațional, prin prezența domnului Carlo Devoti din Italia, venit special pentru a vedea folclorul tradițional românesc. Felicit toți participanții la concurs pentru că fiecare dintre dumnealor sunt păstrători ai tradiției românești și aceștia, prin eforturi deosebite, duc mai departe aceste tradiții.”

lucia-neamtu

Așadar, momente artistice deosebite s-au derulat pe scena petrileană, singura părere de rău a fost faptul că, datorită vremii nefavorabile, nu s-a putut organiza și parada portului popular așa cum era anunțată în afișul de prezentare.

presedinte-juriu

trofeu

galatan-devoti

participanti1

[slideshow_deploy id=’27028′]