Grevă generală în spitale. Ce se întâmplă cu pacienţii

În spitalele din România este luni grevă generală. Vor fi asigurate doar urgențele și doar o treime din personal va fi la serviciu. Aproape 75.000 de angajaţi din sistemul de sănătate vor participa la protest.

protest-medici

Plenul ar trebui să rezolve toate problemele pe care noi le-am ridicat, amendamentele depuse de Federația Sanitas. În cazul în care vom avea satisfacție vom închide această formă de protest, dacă nu, colegii s-au mobilizat, acum primim semnale din toată țara. Vom continua greva pentru că așa nu se mai poate.

În continuare sunt zeci de mii de persoane din sistemul de sănătate care nu sunt în acele două ordonanțe, în continuare cei din asistența socială sunt cei mai prost plătiți bugetari și nu au primit nimic, în continuare sunt acele diferențe enorme între aceleași categorii profesionale. Aceste două ordonanțate pe care le-a produs actualul Guvern, în loc să rezolve inechitățile, le-au adâncit și mai mult.

Urgențele vor fi asigurate, asigurăm acea treime, s-a facut apel către asociațiile de pacienți care au transmis în teritoriu ca azi afecțiunile care nu sunt de urgență, pacienții să rămână acasă.

Eu fac un apel la premier să înțeleagă că lupta noastră este de a aduce dreptate și demnitate în Sănătate, iar parlamentarii să se mobilizeze în așa fel încât să voteze mâine amendamentele Federației Sanitas”, a spus vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sapi.

Membrii Sanitas sunt nemulţumiţi de salariile şi sporurile pe care le primesc. Ei cer, mai exact, aplicarea sporurilor la salariul actual şi nu la cel din 2009 dar şi includerea personalului tehnico-administrativ şi cel din DSP-uri în ordonanţa 20/2016, privind salarizarea bugetarilor.

Alte revendicări sunt legate de reducerea diferenţelor salariale între asistenţii medicali cu studii post-liceale şi cei cu studii superioare, care acum sunt şi de 800 de lei, precum şi eliminarea discrepanţelor salariale între spitalele clinice si cele neclinice. Aici există diferenţe de până la 1200 de lei.

Protestele Federaţiei Sanitas au început la finalul lunii septembrie, când sindicaliştii au pichetat Ministerele Muncii, Finanţelor şi Sănătăţii. În 12 octombrie, membrii Federaţiei Sanitas au fost în grevă japoneză, iar în 19 octombrie, în grevă de avertisment.

[slideshow_deploy id=’20328′]

digi24.ro