Primarul Lupeniului caută soluții pentru a atenua impactul economic și social al închiderii minei Lupeni

italieniIminenta închidere a activității EM Lupeni, anunțată oficial de Guvern, determină autoritățile publice locale să caute soluții urgente pentru atenuarea impactului economic și social al închiderii minei și pentru relansarea economică, pe noi coordonate, a municipiului Lupeni. În acest context, astăzi a avut loc la Lupeni o importantă întâlnire între reprezentanți ai administrației publice locale conduse de primarul Cristan Resmeriță, președintele Consiliului județean Huneodara, Laurențiu Nistor, și o delegație din Italia formată din cercetători și profesori, investitori în diverse domenii de activitate.

Întâlnirea a fost mediată de prorectorul Universității de Științe Agronomice și de Medicină Veterinară din București, prof. Florin Stănică și deputatul PSD Cătălin Rădulescu, iar din delegația italiană au făcut parte Alessandro Bertolissi, Bruno Fornaro și Dominic Terenzio, reprezentanți ai unui grup de firme din Italia interesați de deschiderea unor importante investiții în regiunea Văii Jiului.

” Dorim să derulăm o serie de investiții  în  municipiul Lupeni întrucât aici am găsit condiţii deosebite, un primar tânăr, cu viziune și o largă deschidere şi o zonă cu condiţii apropiate de ţara de origine. Primarul Cristian Resmeriță a reușit să ne convingă de necesitatea și importanța realizării acestor investiții aici la Lupeni. Am venit la Lupeni cu  proiecte de afaceri cu implicații la nivel local, național dar și internațional pe care dorim să le implementăm.    Venim cu un proiect prin care dorim  să producem ingrăşăminte ecologice care folosesc ca materie primă cărbunele, in special lignitul, dorim sa precizăm că nu vom folosi produşi chimici, există numeroase cerinţe la nivel mondial pentru producerea acestor îngrăşăminte bazate pe folosirea unor substanţe fertilizante, aceste îngrăşăminte vor fi folosite şi pentru terenurile din România, îngrăşămintele vor fi folosite atât în agricultură dar şi pentru medicina umană. Proiectul este unul foarte ambiţios şi va fi una din primele investiţii de acest fel în Europa. Ne dorim foarte mult  ca acest proiect să reuşească.   Un alt proiect vizează crearea unui  centru de recuperare medicală modern în colaborare cu Spitalul Municipal Lupeni ,care va fi dotat cu aparatură de ultimă generație şi care vor folosi tehnici medicale deosebite pentru recuperarea capacităţii de muncă”, spune prof. Alessandro Bertolissi.

italieni2Prin atragerea investitorilor puternici la Lupeni, primarul Cristian Resmeriță apreciază că Lupeniul nu se va lăsa luat prin surprindere de efectele negative generate de inchiderea exploatării miniere. ”Mă bucur foarte mult ca alături de noi este preşedintele Consiliului Judeţean, dl. Laurenţiu Nistor care ne-a sprijinit tot timpul în proiectele noastre şi doresc să mulţumesc pentru prezenţă şi sprijin şi colegului nostru deputatul Cătălin Rădulescu .În momentul de față municipiul Lupeni dispune de o suprafată de peste 25 ha, la intrarea in Lupeni pe care o putem pune la dispoziția investitorului  și facem demersuri pentru identificarea și a altor suprafețe  pentru a putea face față solicitării acestuia. De asemenea vom pune la dispoziție tot ceea ce inseamnă utilități: curent, gaz, apă , căi de acces  pentru aceste terenuri, vom creea toate condițiile pentru ca aceste investiții să se deruleze la Lupeni. De asemenea suntem deschişi pentru a realiza o colaborare cu investitorii italieni în ceea ce priveşte realizarea unui centru  de recuperare medicală în colaborare cu Spitalul Municipal Lupeni. Având în vedere că mâine are loc vizita primului ministru al României în Valea Jiului, vom cere sprijin și guvernului pentru atragerea unui număr cât mai mare de investitori în zonă.   Crearea de noi locuri de muncă este o cerință imperativă pentru localitatea noastră ,intr-o perioada in care se vorbeste doar de restrangeri de activitati si reducerea locurilor de muncă”, a declarat, la rândul său, primarul Cristian Resmeriță.
În urma discuţiilor care au avut loc la sediul Primăriei Lupeni, delegaţia italiană a vizitat și unele amplasamente unde vor putea fi derulate investiţiile pe care aceștia intenționează să le dezvolte în Valea Jiului respectiv Spitalul Municipal Lupeni şi Universitatea Petroşani.
[slideshow_deploy id=’13837′]