Radu Tudosie și Oana Liciu Gogu în rol de ”Oscar” pe scena Teatrului din Petroșani la premiera piesei ”Zbor deasupra unui cuib de cuci”

cuib-de-cuciO sală în picioare și minute întregi de aplauze și ovații, după 3 ore și jumătate de spectacol într-o premieră de… Oscar pe scena Teatrului Dramatic ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani. Așa s-a putea descrie succesul de care s-a bucurat premiera de sâmbătă seara a piesei ”Zbor deasupra unui cuib de cuci”, pusă în scenă la Petroșani de regizorul Horațiu Ioan Apan, în prezentarea scenică a scenografului Alexandru Radu. Nici nu se putea altfel pentru o piesă provocatoare, în egală măsură, pentru actori ca și pentru spectatorii care au umplut până la refuz sala de spectacole a teatrului ”Ion D. Sîrbu”, așa cum de ceva vreme se întâmplă în mod constant la Petroșani.

Capodoperă a dramaturgiei mondiale, piesa ”Zbor deasupra unui cuib de cuci”, după nu mai puțin celebrul roman cu același titlu al scriitorului american Ken Kesey șochează și astăzi la fel ca în 1962 când a fost scrisă, sau ca în 1975 când prima sa ecranizare pe marele ecran i-au adus regizorului Milos Forman, actorului Jack Nicholson și actriței Louise Fletcher, simultan câte un Premiu Oscar. La Petroșani, Radu Tudosie (în rolul lui Randle Patrick Mc Murpy) și Oana Liciu Gogu (în rolul Sorei Șefe Ratched) au făcut, la rândul lor,
realmente roluri de… Oscar. Așa cum spectatorii s-au putut bucura, în egală măsură, de interpretările de excepție ale celorlalți 15 actori din distribuția acestei piese: Cosmin Rădescu, Stelian Roșian, Adelin Ilie, Daniel Cergă, Alexandru Cazan, Mihai Alexandru, Dorin Ceagoreanu, Corina Vișinescu, Amelia Toaxen, Izabela Badovics, Sergiu Fîrte, Mihai Sima, Gheorghe Stoica, Alex Dorian și Manole Popescu.

”Zbor deasupra unui cuib de cuci” este o piesă tulburătoare, care introduce spectatorul în atmosfera rece din interiorul unui ospiciu, unde pacienţii sunt îndopaţi cu medicamente, supuşi unui program strict de activităţi şi şedinţe de terapie şi ascultă cu frică sau cu nepăsare (după caz !) instrucţiunile dictatorial ale Sorei-Șefe Ratched. Întreaga atmosferă se schimbă radical în momentul în care apare un nou pacient, Randle Patrick McMurphy, un bărbat arogant şi şmecher, indisciplinat, refugiat în ospiciu de teama pușcăriei. McMurphy este un personaj care intrigă şi fascinează în egală măsură colegii de salon, dar și publicul, cu toții fiind atraşi de energia de care dă dovadă şi de pofta sa neobişnuită de viaţă. Schimbările care aduc câteva moment de ”normalitate” în viața de la ospiciu nu sunt însă pe placul Sorei Șefe, care va face uz de toate mijloacele pentru a-l pune la punct pe indisciplinatul pacient. Când McMurphy pătea să fi câștigat pariul cu colegii de salon în înfruntarea sa cu Sora Șefă Ratched, aceasta va apela la soluția radicală de cumințire a pacientului răzvrătit: lobotomia. Adus, în urma operației, la stadiul de ”legumă”, Mc Murphy este ”salvat” de uriașul indian tăcut (Cheff Bromden) care-l va eutanasia sub privirile îngăduitoare ale unui alt pacient (Redfield).

Producția ”Zbor deasupra unui cuib de cuci” reprezintă o nouă piesă de excepție pusă în scenă de regizorul Horațiu Ioan Apan cu actorii pasionați și extrem de talentați ai Teatrului din Petroșani, sub bagheta inimosului manager al instituției culturale din Valea Jiului, Nicoleta Bolcă.

[slideshow_deploy id=’20328′]



(Următoarea știre) »