Cetățile dacice din județul Hunedoara vor fi trecute în administrarea Consiliului județean

bldaruMinistrul Culturii, Ionuț Vulpescu a răspuns afirmativ solicitărilor venite din partea parlamentarilor social-democrați Laurențiu Nistor, Viorel Sălan și Natalia Intotero în ceea ce privește oportunitatea trecerii cetăților dacice de la Costești-Blidaru, Costești-Cetățuie, Luncani-Piatra Roție și Bănița, în administrarea Consiliului județean Hunedoara, după modelul cetății de la Sarmizegetusa Regia care a fost pusă în valoare după preluarea sa de către autoritățile județene hunedorene.

„Am prezentat pașii făcuți de la constituirea grupului de lucru format din reprezentanți ai autorităților locale din județele Hunedoara și Alba (care, la rîndul lor, doresc să aibă în administrare cetatea dacică de la Căpâlna), cei ai Guvernului și ai Comisiei UNESCO. După identificarea terenurilor din zona zero, acestea vor fi întabulate și trecute în patrimoniul Ministerului Culturii. După aceea, prin Hotărâre de Guvern, terenurile pe care se află siturile arheologice vor fi trecute în administrarea Consiliului Județean. Cetățile care nu se află în administrarea Consiliului Județean Huneodara în prezent se află într-o stare avansată de degradare”, a declarat deputatul Natalia Intotero.

Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu a dispus și ca, de coordonarea grupului de licru constituit în acest sens să se ocupe un secretar de stat al acestui minister și a anunțat că, în perioada următoare, va face personal o vizită în județul Hunedoara, pentru a evalua la fața locului proiectul propus de parlamentarii hunedoreni.

[slideshow_deploy id=’17636′]