Varpalota-Petroșani, un nou program

Programul comun al activităților dintre Varpalota (Ungaria) și municipiul Petroșani va fi semnat în cursul acestei săptămâni.

Vor veni la Petroșani, viceprimarul și vicesecretarul din localitatea maghiară Varpalota. 13 activități comune vor avea loc între cele două localități înfrățite, iar noutatea este că anul acesta în aceste acțiuni vor fi implicate și cluburile de karate și fitness dintre cele două localități, dar și un concert filantropic de muzică clasică cu participarea tinerilor muzicieni de la școlile de muzică. La fel ca de 19 ani încoace, elevii din Petroșani vor pleca la Varpalota în tabără, iar elevii din Varpalota vor veni la Petroșani unde vor vizita împrejurimile. Acţiunile culturale sunt importante pentru autorităţile locale de la Petroşani, dar şi pentru cele de la Varpalota. Anul viitor se vor împlini 20 de ani de la semnarea acordului de înfrățire dintre Petroșani și Varpalota.

“Având în vedere că în anul 2018 se împlinesc 20 de ani de la înfrățirea celor două localități, se propune, ca cele două administrații locale să pregătească pentru a marca acest eveniment o ședință comună a celor două consilii locale. De asemenea, se propune, ca instituțiile media ale celor două orașe înfrățite să realizeze câte un film documentar de circa 30-30 de minute despre orașul înfrățit, filme ce vor fi prezentate într-un cadru festiv în anul 2018”, mai arată programul acțiunilor comune.

Relaţia de prietenie dintre cele două oraşe a fost, de-a lungul anilor, benefică pentru cetăţenii ambelor localităţi, în fiecare an, organizându-se tabere pe bază de reciprocitate pentru elevii din şcolile generale. Astfel, în fiecare an, elevii cu rezultate bune la învăţătură, pot merge la Varpalota, iar elevii din Varpalota, în aceeaşi perioadă, vin în tabără la Petroşani. De asemenea, relaţiile de prietenie dintre instituţiile celor două localităţi se manifestă pe diferite planuri, prin vizite oficiale, prin diverse expoziţii şi târguri la care participă reprezentanţi ale ambelor localităţi, de-a lungul timpului, prin bunele relaţii de colaborare obţinându-se schimbul intercultural.

În 1998, prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 28/23.04.1998 s-a aprobat înfrăţirea între cele două oraşe, evenimentul oficial având loc la data de 28 august 1998, la Varpalota, într-un cadru oficial, la care au participat reprezentanţii autorităţilor ale ambelor localităţi.

[slideshow_deploy id=’13837′]