Eveniment comemorativ „ATOMI, NAGY, BĂLTĂREȚU, RIZEA”, duminică 26 martie pe Cheile Tăii

Duminică, 26 martie 2017, începând cu ora 12,00, pe frumoasele Chei ale Tăii din Petrila, va avea loc ANIVERSAREA MEMORIALĂ „ATOMI, NAGY, BĂLTĂREȚU, RIZEA”.

Acțiunea este organizată de Asociația „SAN MONTAN” din Petrila, în colaborare cu PRIMĂRIA ORAȘULUI PETRILA și va marca 30 de ani de la tragicul eveniment din 2 martie 1987, atunci când cei patru îndrăgostiți și dăruiți muntelui, aveau să plece pentru totdeauna în lumea celor drepți.

Evenimentul comemorativ se va petrece în preajma refugiului alpin din Cheile Tăii, acolo unde marele artist plastic petrilean, Ladislau Schmidt, a realizat în acel trist an 1987, un monument care se înalţă şi acum spre cer, amintind trecătorului că muntele poate fi prieten, dar şi duşman şi trebuie să îl respectăm ca atare.

Oficiali din lumea alpinismului, invitați la acest eveniment, vor destăinui din amintirile care nu pot fi niciodată uitate, amintiri despre cei 4 alpiniști trecuți în neființă acum 30 de ani, cu ocazia etapei de iarnă a Campionatului Național de Alpinism. Vasile Atomi, Ion Băltărețu, Vasile Nagy și Dumitru Florin Rizea au dispărut în „valurile” unei avalanșe pornite în Munții Retezat.

„Sperăm din suflet ca și vremea să ne permită, pe lângă evenimentul comemorativ pe care ni l-am propus, pentru a face o scurtă alergare, o mișcare pe bicicletă, iar cei de la „SALVAMONT” ne-au promis și o cățărare pe stâncile din chei. Participanții la eveniment sunt așteptați cu vin, tradiționala mâncare la ceaun, tricouri și diplome de participare”, Erika Santa, președintele asociației „SAN MONTAN”.

Sunt unul dintre puţinii alpinişti care am făcut parte din acea echipă şi încă mai activăm în această zonă. Aici i-am cunoscut pe băieţi, aici am trăit multe clipe frumoase cu ei. Patru alpinişti au dispărut dintre noi. Erau tineri, oameni cu suflet mare, alpinişti încercaţi”, Gigi Pancu, alpinist.

[slideshow_deploy id=’17636′]