Momârlanii din Petrila și arta tradițională a lui Petru Birău au cucerit Germania, la vernisajul expoziției de la galeria Ianza din Marktrodach

birau1Galeria Ianza-Art din Marktrodach, Kleinvichtach 17 (Germania) s-a transformat, săptămâna trecută, într-un veritabil Ținut al Momârlanilor din Valea Jiului, spre deliciul unui public german care s-a arătat de-a dreptul fascinat de tradițiile, porturile și arta populară a momârlanilor jieni.

Evenimentul a fost posibil grație ideii inspirate a artistului Cristian Ianza, președintele Fundației care-i poartă numele și curator al galeriei de artă românească din Marktrodach, care a decis să organizeze această întâlnire a publicului german cu arta populară a momârlanilor, pusă în valoare în viziunea artistică a lui Petru Birău. La eveniment au participat oficialități, oameni de cultură şi jurnalişti din regiunea bavareză dintre care îi menționăm pe Norbert Grebner, primarul din Marktrodach, Gisela Lang, şefa Direcţiei de cultură din Consiliul judeţean Kronach, ex-parlamentarul Heinz Hausman, jurnalistul Peter Muller de la Neue Presse, etc.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de amfitrionul şi curatorul expoziției, plasticianul Cristian Sergiu Ianza, care a  mulţumit tuturor pentru prezenţă, a prezentat autorul şi modul în care a fost elaborat conceptul de prezentare a spiritualităţii momârlanilor din Valea Jiului, pornind de la crearea straielor şi până la refuzul unor imixtiuni culturale din afara comunităţii.

birau3

Norbert Grebner, primarul din Marktrodach, a povestit câteva din experienţele plăcute pe care le-a trăit în timpul unor vizite în România, arătându-şi bucuria că se întâlneşte din nou cu români, de această dată la el acasă, unde le-a urat bun venit.

Gisela Lang, şefa Direcţiei de cultură din consiliul judeţean a remarcat bogăţia mijloacelor de expresie prin care au fost prezentate tradiţiile momârlanilor şi ca o autoare de creaţie vestimentară a fost impresionată de măiestria cu care femeile şi fetele şi-au decorat costumele populare.

 

Petru Ilie Birău, autorul expoziției, printre altele a subliniat faptul că acest proiect reprezintă o recontextualizare a unui univers arhaic în care s-a manifestat spiritualitatea momârlanilor, a căror operă constituie sursa de inspirație în creaţia plastică proprie.

birau2

Au urmat ample discuţii, în care numerosul public prezent la vernisaj şi-a manifestat dorinţa de a afla cât mai multe despre cultura noastră. Câţiva dintre participanţi au dorit să se îmbrace în costumele populare momârlăneşti, să încerce fluierul, cojocul şi boata, s-au făcut multe filme şi fotografii, expoziţia constituindu-se într-un mare succes al artei româneşti pe meleagurile bavareze. De altfel, despre acest succes a relatat și presa locală. Astfel, jurnalistul Peter Muller de la cotidianul ”Neue Presse a calificat expoziția drept o veritabilă ”invitație la vacanță într-o comunitate mică a momârlanilor, o comunitate etnică indigenă, în care trăiesc aproximativ 3000 de oameni pe dealurile și munții Văii Jiului”. Muller apreciază totodată că ”nu numai slănina de casă și brânza de oaie au făcut atmosfera specială în spațiile de expunere, ci mai ales fotografiile caracteristice din regiune cu peisaje și oameni care alcătuiesc o unitate coerentă și echilibrată a cărei armonie emoțională este transmisă privitorilor.”

articol

Expoziția realizată de Petru Birău în Germania se numește ”Artă, istorie și tradiție din România”.

birau4

[slideshow_deploy id=’27126′]