CEH a plătit 3,63 de milioane pentru investiția de la Paroșeni

 

Complexul Energetic Hunedoara a plătit 3,63 de milioane de lei din cele peste 20 de milioane restante din TVA-ul pentru desulfurarea de la termocentrala Paroșeni. Conducerea societății ar vrea să extindă creditul până la 7 milioane de euro.

“Desulfurarea de Paroșeni stă în felul următor: am plătit zilele trecute 3,63 milioane lei, parte din TVA-ul restant, iar diferența până la 20.630.000 de lei este în încheiere contractul de cesiune către CNIM pe contul nostru din Transelectrica, adică să plătim lunar o sumă de care în final să se închidă pe total 20.630.000 TVA restant, pe care nu l-a plătit nimeni. Pe lângă TVA-ul restant am plătit acum două săptămâni și TVA-ul pentru echipamentele aduse de cei de la CNIM. Ei au livrat niște echipamente în decembrie și am plătit 170 mii de lei. Am făcut pași concreți în relația cu CNIM, mai mult decât s-au făcut în anii trecuți”,  a declarat Mihael Melczer, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.

 

Consiliul de Administrație ar urma să decidă dacă aprobă extinderea creditului până la 7 milioane de lei.

 

“La acest contract sunt niște pretenții ridicate de CNIM legate de relocare, ajustarea prețurilor pentru care este un material înaintat la Consiliul de Administrație care va decide dacă vom solicita o extindere a creditului pe Paroșeni până în 7 milioane de euro”,  a mai spus sursa citată.

De cealaltă parte, la Mintia problemele sunt extrem de grave. La prima instanță de judecată CEH a pierdut procesul cu Garda de Mediu prin care s-a dispus suspendarea activității. Acum procesul este la faza apelului, iar conducerea Complexului vrea să înceapă primele lucrări pentru a dovedi instanței buna credință.

“Lucrurile sunt extrem de grave și de acute. Văd un dezinteres pentru Mintia, acolo e un dezastru. Grupul 1 nu mai există, grupul 6 e în moarte clinică, 5 e în reparații. Vreau să terminăm  reparațiile și să rămână un grup de rezervă pentru că anul acesta grupul 3 trebuie să intre în revizie. Dacă nu intră în revizie riscăm oprirea lui la iarnă. E oricum cu orele depășite, grupul 4 e bolnăvior, iar grupul 2 este viabil, dar nu are autorizație de funcționare. Pe grupul ăla văd eu o conversie pe gaz care să evite oprirea Mintiei anul acesta. La instanță nu o să ne putem duce cu o poveste scrisă pe hârtie, trebuie să mergem cu lucruri concrete ca să ne poată păsui și noi să mergem înainte cu funcționarea. E prea târziu să mai facem ceva acorduri cu Mediul, asta dacă nu, la nivelul cel mai înalt Mediul va renunța la pretenții, dar mă îndoiesc”,  a mai spus Melczer.

Lucrările la Paroșeni au început în urmă cu câțiva ani, însă investiția s-a blocat la 96% și asta din cauza problemelor financiare ale Complexului Energetic Hunedoara.

[slideshow_deploy id=’20328′]