Educație școlară privind colectarea selectivă a deșeurilor la Vulcan

prego1Este deja pentru al șaptelea an consecutiv când în unitățile școlare din municipiul Vulcan și, mai nou, din orașele Aninoasa și Uricani, se desfășoară un proiect educațional menit să conștientizeze tinerii din aceste localități asupra rolului și eficienței colectării elective a deșeurilor.

Programul ”Ne învață școala să colectăm selectiv” a fost inițiat în 2010 de către Pregoterm SA Vulcan, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local al municipiului Vulcan și EcoRom Ambajale SA București, precum și cu unitățile de învățământ gimnazial din localitate. În cadrul acestui program, în cadrul unei materii opționale, elevii din clasele a III-a vor studia timp de o lună despre importanța colectării selective a deșeurilor pentru comunitățile locale. Încă de la prima întâlnire din cadrul programului educațional, care a avut loc astăzi, elevii din clasele a III-a de la școlile din Vulcan și Aninoasa au demonstrat că dețin deja informații importante legate de acest subiect.

Copiii au participat astăzi la lansarea oficială a programului educațional ”Ne învață școala să colectăm selectiv”, eveniment care a avut loc la sala de sport a Școlii gimnaziale nr. 4 Vulcan. La acest eveniment au participat, pe lângă elevi și cadre didactice, reprezentanții Pregoterm Sa Vulcan, reprezentanți ai Gărzii de mediu din județul Hunedoara și viceprimarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu. Acesta din urmă le-a vorbit celor prezenți despre importanța colectării selective, mai ales în contextul actual al problematicii depozitării deșeurilor nu doar la nivelul Văii Jiului, ci n întreaga Uniune Europeană, dar și despre importanța acestei campanii educaționale care poate însemna pentru mulți dintre elevii implicați, primul proiect major din viața  lor.

Directorul general al Pregoterm SA Vulcan lea vorbit la rândul lui celor prezenți despre traseul deșeurilor, din momentul în care acestea sunt aruncate la coșurile de gunoi și până când o parte dintre acestea, care pot fi recuperate, se transformă în alte produse utile pentru activitățile oamenilor. Elevilor le-a fost prezentat și un film documentar având ca subiect reciclarea deșeurilor. ”Astăzi am dat startul celei de-a șaptea ediții a campaniei de conștientizare ”Ne învață școala să colectăm selectiv”. Este o campanie pe care o deruăm cu un succes deosebit împreună cu autoritățile locale, cu cei de la EcoRom Ambalaje și mai ales cu elevii din clasele a III-a de la unitățile școlare din Vulcan, Aninoasa și, din acest an, și de la Uricani. Este o campanie cu care noi ne mândrim, o campanie  care a produs deja efecte benefice în comunitate”, spune Marius Danci, director general al Pregoterm SA Vulcan.

prego2

Rezultatele acestei noi ediții din campania educațională ”ne învață școala să colectăm selectiv vor fi evaluate la finalul lunii mai, încpeutul lunii iunie, când elevii participanți la acest proiect vor avea ocazia de a face o vizită de documentare și la stația de sortare a deșeurilor aflată în exploatarea Pregoterm Sa Vulcan. Până atunci, fiecare elev a primit un mini-manual din care prin joacă, pot învăța lucruri esențiale despre beneficiile colectării selective a deșeurilor. pentru încurajarea spiritului practic, organizatorii le-au oferit tuturor copiilor prezenți astăzi la festivitatea de deschidere a programului pachete cu dulciuri și sucuri, ale căror ambalaje sunt constituite din materiale reciclabile.

Directorul Pregoterm mai precizează că, în acest an, va fi demarată și o nouă campanie de conștientizare care va avea ca ”public țintă” populația adultă. Trebuie cu toții să înțelegem că precesul de colectare selectivă a deșeurilor nu este un moft, ci o necesitate, fiind în același timp singura formă prin care vom putea, în perioada următoare, să ținem la o cotă rezonabilă valoarea taxei de salubritate în localitățile Văii Jiului. În acest scop cred că oamenii trebuie să fie corect și bine informați, pentru că responsabilitatea managementului deșeurilor ține de fiecare dintre membri comunității locale”, a mai spus Marius Danci.

Vă invităm să vedeți, accesând linkul de mai jos, și emisiunea specială dedicată acestui eveniment, realizată de MONDO TV la Vulcan:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1612441188784482&id=153318091363473

[slideshow_deploy id=’20328′]