Olimpici, iepurași, prăjiturele și zeci de specializări tentante pentru viitorii liceeni, la Târgul Ofertelor Educaționale din județul Hunedoara

targ oferteLiceele din județul Hunedoara au încercat vineri să-și atragă viitorii „boboci” de clasa a IX-a cu tot felul de oferte tentante prezentate la cele trei târguri educaționale desfășurate la Deva, Hunedoara și Petroșani, din „arsenalul” folosit de elevii mai mari nelipsind machetele tehnice, pliantele, rezultatele la olimpiadele școlare, dar și prăjiturelele, iepurașii, ori răsadurile, toate provenite din atelierele de practică ale unităților de învățământ.

Mai multe licee i-au întâmpinat pe elevii de clasa a VIII-a la sediul Inspectoratului Școlar din Deva, unde holul și o sală de mari dimensiuni s-au umplut cu standuri la care se puteau vedea, alături de ofertele de studiu, diverse machete și materiale realizate de liceeni.

Colegiul Tehnic „Transilvania” din Deva este unul dintre cele trei licee din județul Hunedoara în care va fi organizat, din acest an școlar, și învățământul dual, alături de cel profesional și clasele IX-XII. „Avem o clasă de electromecanică care va funcționa în sistemul dual în parteneriat cu o mare fabrică de biciclete din Deva. Elevii vor avea unde să facă practică, vor primi burse din partea statului, dar a fabricii, iar la final vor avea o calificare și un loc de muncă”, a explicat prof. Alina Dumitraș.

La același liceu se pregătesc tehnicieni în telecomuncații, specialiști în mecanică și electricieni auto, pentru ultimele două specializări elevii obținând gratuit și permisul de conducere categoria B.

„Pentru că sunt fată, foarte multă lume mi-a spus că îmi va fi greu la acest liceu. Îi contrazic, pentru că este un liceu de excepție, avem profesori foarte buni, care ne ajută și își dau tot concursul pentru pregătirea noastră”, a spus Cristina Albrecht, elevă în ultimul an la electronică și automatizări și dornică să urmeze același profil la Politehnica din Timișoara.

inspectora scolar

Dispariția cererii pentru unele meserii, dar și cererea pentru lucrători în servicii, a determinat conducerea fostului Liceu Minier din Deva să-și schimbe total profilul de studii. De câțiva ani, aici se pregătesc elevi în calificări din industria hotelieră, alimentară sau cea a serviciilor, cum ar fi cosmetica și coafura.

Robert Nicolae este elev în clasa a IX-a la clasa cu profil de bucătari și i-a urmat în liceu fratelui său, care s-a pregătit ca hair stilist. Și-a întâmpinat oaspeții la standul liceului cu un platou mare de prăjituri”Am ales acest liceu pentru că mi-am dorit o carieră în viață. Știu rețete de la mama, dar și de la școală. Îmi place ceea ce fac. De exemplu, prăjiturile și plăcintele le-am preparat în laboratorul liceului, ajutat de doamnele profesoare”, a spus Robert.

Colega sa, Alexandra Teodorescu, se pregătește pentru a lucra în industria hotelieră și deja cunoaște ce se întâmplă într-un hotel bun din Mamaia, unde a fost în practică, vara trecută.

„Am fost la mare, am făcut practică și ne-au și plătit. Am avut transport, cazare și masă gratuite. Am avut și timp liber, am făcut excursii, ne-am plimbat. Ne-am distrat, iar acesta a fost farmecul practicii”, explică adolescenta, care este de părere că Litoralul românesc este frumos și merită ca turiștii să vină în concediu, la mare.

O prezență aparte a fost și cea a elevilor de la Colegiul tehnologic agricol „Alexandru Borza” din Geoagiu, singurul cu profil agricol din județul Hunedoara. Copiii au adus cu ei și un „material didactic” mai aparte, format din iepurași, porumbei, răsaduri, sau chiar pui de o zi. Pentru cei interesați, nu au lipsit explicațiile pertinente ale colegilor din anii terminali. Aceștia s-au arătat mulțumiți de alegerea făcută acum patru ani, mai ales că liceul dispune de o bază materială specifică agriculturii și silviculturii.

DSC_0078

„Este foarte frumos să fii elev la acest colegiu, deoarece aici pot fi studiate trei profiluri: economic, veterinar și silvicultură. La profilul economic, de exemplu, avem înființate două firme de exercițiu, unde facem practică. Avem schimburi de experiență cu alte licee din Portugalia. Diploma de aici te ajută să urmezi o facultate, iar dacă vrei să lucrezi, te poți angaja, pentru că ai o calificare”, ne asigură Darius Galo, din clasa a XII-a.

Pe parcursul mai multor ore, elevii de gimnaziu au trecut pe fiecare stand al liceelor. Profesorii au încercat să le explice copiilor de ce este bine să urmeze o școală, care sunt facilitățile și oportunitățile unei cariere viitoare, dacă vor alege un liceu sau altul, ori o anumită formă de pregătire.

„Noi ne dorim ca elevii să-și aleagă traseul educațional în care să se regăsească și să poată parcurge cu succes următorii patru ani de studiu. Încercăm să le arătăm ce avem mai bun la fiecare unitate de învățământ”, a concluzionat inspectorul școlar general Maria Ștefănie.

Târgul Ofertelor Educaționale a fost organizat de Inspectoratul Școlar Hunedoara și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională.

AGERPRES

[slideshow_deploy id=’17636′]