Cinste Eroilor Neamului din partea social-democraților din comuna Sălașu de Sus

Liderii comunității locale din comuna Sălașu de Sus au ținut să fie prezenți astăzi, cu prilejul cinstirii Zilei Eroilor Neamului, la mausoleul ridicat în satul Rîu Alb, unde a fost oficiat un ceremonial de depunere de coroane de flori în cinstea eroilor militari care s-au jertfit pentru patrie.

La eveniment au paticipat viceprimarul Ioan Vlad (candidat al PSD pentru funcția de primar în alegerile parțiale care vor avea loc aici pe 11 iunie 2017), dar și fostul primar al comunei, deptatul social-democrat Sorin Marica. Alături ce aceștia, la ceremonie au luat parte și câțiva dintre sătenii de frunte ai comunei.

”Acest monument ne aduce aminte că istoria s-a scris cu sânge și în aceste locuri, iar eroii care și-au dat viața în luptele de pe muntele Tulișa și în Țara Hațegului se cuvine să fie cinstiți în veacul vecilor. Am dorit ca și noi să fim prezenți astăzi, de Ziua Eroilor – Ziua Sfintei Sărbători a Înălțării, la mausoleul de la Rîu Alb pentru a-i cinsti pe bravii noștri înaintași, în memoria cărora am depus o coroană de flori și am rostit, cu smerenie, o sfântă rugăciune, rugându-ne la bunul Dumnezeu să-i odihnească de-a pururi în împărăția sa”, a spus Ioan Vlad, viceprimarul comunei Sălașu de Sus.

La rândul său, deputatul Sorin Marica apreciază că, pentru oamenii care prețuiesc istoria acestor locuri, respectul față de înaintași și, mai ales, față de eroi, este o datorie de onoare. ”Nici ploaia, nici programul de la Parlament sau de la serviciu, nici orice altceva nu trebuie să stea în calea noastră, atunci când dorim să ne plecăm frunțile în fața eroilor care au scris istoria acestor locuri. Cu aceste sentimente am venit și astăzi acasă, la Sălaș, pentru a participa împreună cu colegii din organizația locală a PSD, la comemorarea și cinstirea Eroilor noștri la acest monument care stă mărturie istoriei acestor locuri”, a declarat deputatul Sorin Marica.

Mausoleul de la Rîu Alb, deși din păcate prea putin cunoscut pe meleagurile noastre, este unul dintre monumentele reprezentative care amintesc de jertfa ostașilor români din Marele Rzboi al Întregirii. Înalt de aproape 3 metri, acest monument a fost construit în anul 1920 de sătenii din Rîu Alb împreuna cu primarul lor de atunci, Ioan Stoicuța. Monumentul avea în centru efigia din bronz a Regelui Ferdinand, având deasupra inscripția: ”Ferdinand Întregitorul – Regele tuturor românilor”. De o parte si de alta a efigiei Regelui, se află un rând de soldați în miniatură, frumos sculptați în piatră.

[slideshow_deploy id=’27028′]