Petroșaniul nu uită că ”neamul este etern prin Cultul Eroilor” !

Vremea potrivnică nu i-a împiedicat astăzi pe cei care și-au dorit să aducă prinosul lor de recunoștință față de Eroii Neamului românesc să participe la manifestările organizate în memoria acestora, pe tot cuprinsul Văii Jiului.

La Petroșani, mai mulți reprezentanți ai Administrației Publice Locale, ai Consiliului local, ai unor instituții publice și membri ai Asociației Cultul Eroilor ”Regina Maria” au fost prezenți în Cimitirul Eroilor, unde au depus coroane de flori la monumentul ridicat aici de înaintași în cinstea celor căzuți pe frontul de luptă în luptele de pe Jiu din Marele Război.

”Cultul nostru faţă de eroii neamului înseamnă pentru Poporul Român, ca de altfel pentru toate popoarele lumii, o întoarcere la rădăcini. Ei, Eroii, au murit pentru Patrie, ştiuţi sau neştiuţi, în Ţară sau departe de ea. Au murit tineri ca vitejii şi aşa o să rămână în memoria urmaşilor. De aceea, în fiecare an, la această comemorare le ridicăm altare în inimi şi conştiinţe. Şi municipiul Petroşani îşi are eroii săi, care au luptat dându-şi chiar viaţa în marile bătălii care au străbătut istoria. În această zi în care sărbătorim Înălţarea la ceruri a Mântuitorului am dorit să aducem un gând pios şi să aprindem candela recunoştinţei pentru jertfa eroilor care îşi dorm somnul veşnic în pământul Patriei. Ei şi-au jertfit viaţa pentru eternitatea Patriei, iar noi suntem datori să ducem mai departe idealurile lor spre binele generaţiilor viitoare”, a spus, cu prilejul acestui eveniment, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi.

Cimitirul Eroilor din municipiul Petroșani a fost înființat în anul1917. Aici ăși odihnesc somnul de veci 137 de oameni, căzuți în Primul Razboi Mondial în luptele care s-au dat pe teritoriul Văii Jiului,în anul 1916. Potrivit scriptelor, dintre aceștia 40 sunt români, 36 maghiari, 35 germani și alte naționalități.

În 1941, Primaria municipiului Petroșani a restaurat acest cimitir, care a devenit centrul evenimentelor dedicate Zilei Eroilor în această localitate.

[slideshow_deploy id=’20328′]