Bugetul CEH avizat de CA. Așteaptă hotărârea de Guvern

Consiliul de Administrație al Complexului Energetic Hunedoara a avizat bugetul de venituri și cheltuieli al societății, dar și planul de investiții. Așa cum era de așteptat, balanța la Complexul Energetic Hunedoara va indica pierderi și în acest an, însă directorul general susține că pierderile vor fi mai mici. Au introdus și ajutorul de stat în buget, artificiu realizat pentru a disimula pierderile.

“Am avizat BVC-ul și planul de investiții la nivelul Consiliului de Administrație și acum urmează își cursul firesc spre Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor. Bugetul va fi pe minus, dar ținând cont că am introdus ajutorul de stat nu va mai fi la nivelul pierderilor din anii trecuți”,  a declarat Viorel Stancu, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.

CEH ar trebui să încaseze și primii bani din ajutorul de stat pentru închidere. Se fac demersurile pentru încasarea decontului, în vederea acoperirii pierderilor aferente producției curente ale unităților de producție a cărbunelui.

“Pentru ajutorul de stat se depune decontul cu luna aprilie, să cădem de acord asupra formei documentelor care le transmitem spre avizare la minister și să sperăm că ajungem la o concluzie asupra modului de întocmire a documentelor, o formă agreată de minister. Nu ar trebui să fie o problemă pentru că mergem pe același tipar ca și colegii de la SNIM și ar trebui să accesăm primii bani pe articolul trei din decizia 787 a Comisiei Europene privind susținerea producției. Sunt două tipuri de cheltuieli, pentru susținerea producției, până la închidere și pentru cheltuieli excepționale – salariile compensatorii, lucrările de închdiere din subteran, ecologizarea la suprafață”,  a mai subliniat sursa citată.

Pentru că s-a modificat data la care vor fi închise cele două exploatări miniere, Lonea și Lupeni, este nevoie și de modificarea documentațiilor.

“Acum suntem în faza în care refacem planurile de încetare a activității, având în vedere că sunt modificate datele, nu se mai închide Lupeniul în 30 septembrie 2017, ci în 31 decembrie 2018. Se modifică aceste planuri de încetare a activității, apoi se întocmesc proiectele tehnice de execuție și apoi vor începe primele lucrări de închidere subterană”,  a precizat directorul general.

Potrivit lui Viorel Stancu, viitorul Complexului Energetic Hunedoara depinde de ajutorul de stat pentru închiderea minelor, dar și de SIEG – ajutorul oferit celor două termocentrale.

“Feedback-urile care le primim pentru SIEG sunt pozitive. Asta ar fi soluția de viață a Complexului Energetic Hunedoara – ajutorul de stat pentru închidere și SIEG-ul pentru cele două termocentrale și cele două mine care rămân în funcțiune după 2018”,  a concluzionat Viorel Stancu.

Pentru ca CEH să aibă oficial buget de venituri și cheltuieli acesta trebuie aprobat în ședință de Guvern. Asta dacă societatea nu intră între timp în insolvență.

[slideshow_deploy id=’24093′]