Economie bazată pe consum

Mediul de afaceri din Vulcan este fragil. Cel puțin așa arată caracterizarea realizată în cadrul drafului pentru dezvoltarea localității în perioada 2014 – 2020. La fel ca la nivel național, economia Vulcanului se bazează pe consum.

“Mediul de afaceri din Vulcan este încă fragil (afaceri puține ca număr șI mici ca cifră de afaceri) dar se profilează un tot mai mare interes pentru piața de consum și în domeniul construcțiilor și amenajărilor interioare. Potențialul investițional al municipiului definiti prin proiecte depuse de mediul de afaceri privat din zonă pentru a obține granturi este destul de însemnat”, arată draftul.

 

Cei care au întocmit draftul arată că nu există cereri de creditare din partea societăților, iar cauzele sunt multiple.

 

“Programele de creditare nu sunt accesate la scară mare datorită absenței unor garanții la standardele solicitate de bănci, termenele scurte de restituire a creditelor, dobânzi greu de recuperat din profiturile limitate de piața de desfacere. Din punct de vedere al structurii pe domenii de activitate a societăților comerciale ce funcționează în prezent în municipiul Vulcan, sectorul cu cele mai multe firme este comerțul – 75%, sectorul serviciilor are o pondere de 15%, iar sectorul industrial deține 10% din numărul total de firme”, mai arată draftul.

 

Paradoxal, cei mai mulțI dintre vulcăneni lucrează în domeniul industriei.

 

“Din punct de vedere al importanței socio-economice și al numărului de salariați industria reprezintă cel mai important sector  de activitate din municipiu, având o pondere de circa două treimi din totalul angajaților”, mai arată documentul publicat pe site-ul Primăriei municipiului Vulcan.

Dintre ramurile industriale cea  a mineritului reprezintă activitatea de bază a locuitorilor, chiar dacă în ultimii ani numărul salariaților s-a diminuat considerabil.

[slideshow_deploy id=’19661′]