Primii bani pentru greenline Valea Jiului

Valea Jiului ar putea beneficia de o investiție de circa 20 de milioane de euro. Este vorba de transportul ecologic care ar urma să lege toate localității Văii Jiului. Investiția este estimată la 20 de milioane de euro, iar Consiliul Județean Hunedoara a alocat municipalității de la Vulcan, pentru că aici va fi comandamentul de control, suma de 845 de mii de lei.

“Primăria și Consiliul Local facem un proiect pentru înființarea în Valea Jiului a unei linii de mașini electrice, transportul în comun de la Uricani și până la Lonea. El se numește green-line, la care am solicitat ca partner Consiliul Județean, care vine și sprijină financiar tot ceea ce trebuie să facem noi pentru a demara acest proiect. Este prima tranșă de bani care o alocă CJH operațiilor ce trebuie să le facem pentru a demara acest proiect. Suntem în faza în care am tatonat terenul, ce ar trebui să facem să obținem finanțarea, ce operații trebuie să facem până la scoaterea la licitație a proiectului? Din acest proiect fac parte toate localitățile din Valea Jiului și Consiliul Județean, ca partener în acest proiect”,  a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

 

Mai mult decât atât, dacã proiectul se va realiza, la Vulcan va fi statia.  Programul Operational Regional (POR) 2014 – 2020 este unul din programele aferente Acordului de Parteneriat 2014 – 2020, prin care se pot accesa fondurile europene structurale si de investitii, în concret, cele provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã (FEDR). Programul a fost aprobat prin decizia Comisiei Europene nr. C (2015) 4272/23.06.2015.

 

“Depoul de mașini va fi stabilit la Vulcan, în vechea hală de la IPSUREEM care am cumpărat-o noi, în acea hală să putem face acea remiză de mașini pentru mașinile care vor deservi Valea Jiului. Noi, Vulcanul suntem promotorii acestui proiect”,  a mai spus sursa citată.

 

Suma aferentă acestui proiect, ambițios, este de circa 20 de milioane de euro.

 

“Sumele pentru acest proiect sunt foarte frumoase: pentru infrastructură 10 milioane de euro și pentru dotări încă 10 milioane de euro. În total ar fi 20 de milioane de euro. Infrastructura înseamnă drumul până în zona unde va fi depoul, drumul pe care vor circula aceste mașini, stațiile de oprire pentru călători, iluminatul în zonele respective, crearea a două stații de încărcare la Uricani și Lonea, aparatele ce se pun în stațiile de oprire care vor prezenta momentul în care apare autobuzului, iar la dotare e vorba efectiv de mașini, care după studii ar însemna cam 15-20 de autobuze, care vor circula din 20 în 20 de minute de la Uricani la Lonea”,  a mai spus primarul din Vulcan.

 

Autoritățile locale din Valea Jiului s-au asociat cu CJH pentru realizarea proiectului. Obiectul Acordului de asociere este asocierea mai multor unitãti administrativ teritoriale în vederea dezvoltãrii în comun a unui sistem de transport public de cãlãtori, curat si eficient din punct de vedere energetic, prin promovarea  Proiectului de dezvoltare zonalã:  ”Linie verde de autobuze electrice între Petrila-Petrosani-Aninoasa-Vulcan-Lupeni-Uricani Green Line Valea Jiului”, mai aratã proiectul de hotãrâre aprobat în CL Vulcan.

[slideshow_deploy id=’36591′]



(Următoarea știre) »