Predicțiile bugetare pentru anul 2018, în dezbatere publică la Vulcan

Autoritățile locale din municipiul Vulcan au invitat cetățenii la o dezbatere publică asupra modului în care urmează să fie construit bugetul public al Primăriei și Consiliului local Vulcan în acest an. Evenimentul a avut loc ieri, la sediul Primăriei, unde alături de primarul Gheorghe Ile și funcționarii de specialitate din cadrul Primăriei, au participat mai mulți cetățeni, dar și o bună parte a membrilor Consiliului local.

Primarul municipiului Vulcan le-a prezentat celor prezenți construcția bugetară întocmită împreună cu specialiștii din Primărie pentru acest an. Cert este că Bugetul local pentru acest an este și la Vulcan, ca mai peste tot în județul Hunedoara, mai mic decât cel de anul trecut și chiar mai mic decât estimările inițiale, asta deoarece măsurile fiscale adoptate de Guvern în 2017 și care au intrat în vigoare de la începutul acestui an afectează veniturile directe ale Primăriilor. Pe cifre, la Vulcan, minicipalitatea estimează un Buget local inițial de numai 29.283.000 lei, cu aproape 20 de milioane de lei mai mic decât cel realizat în anul precedent (48.470.000 lei).

Cu toate acestea, primarul municipiului Vulcan spune că, deși nu va fi un an lejer din punct de vedere economic, Vulcanul va avea resursele necesare atât pentru funcționarea în condiții optime a aparatului administrativ, cât și pentru secțiunea de dezvoltare. ”În plus, avem speranța că, așa cum s-a întâmplat și până acum, o serie de proiecte de dezvoltare, de lucrări de investiții demarate sau programate să fie începute anul acesta pe raza municipiului Vulcan, vor avea parte de susținerea financiară din partea Consiliului județean și a Guvernului”, spune Gheorghe Ile. În plus, primarul Ile speră că și unele proiecte europene pentru care municipalitatea din Vulcan a aplicat cu succes, vor putea fi începute anul acesta, cu bani atrași din fondurile structurale puse la dispoziție de Uniunea Europeană.

În altă ordine de idei, în condițiile în care în acest an impozitele locale nu a fost majorate la Vulcan, pentru a se încadra în prevedeile bugetare, Primăria din Vulcan va gestiona în mod judicios resursele bugetare pe care le are la dispoziție.

Chiar dacă banii sunt mai puțini ca în alți ani, primarul Gheorghe Ile vorbește cu optimism despre investițiile publice care se vor derula la Vulcan și în acest an.”Continuăm lucrările la modernizarea infrastructurii de pe strada Traian, precum și lucrările la căminele de locuințe sociale C1, C2 și C3 de la Dincă. Intenționăm să realizăm reabilitarea drumului din zona Dincă până la stația de plecare a telegondolei spre Pasul Vâlcan, precum și să începem reabilitarea drumului de la Crividia și Dealu Babii. Avem programate, de asemenea, lucrări de modernizare străzi și alei pe str. Romană și accesul pe str. Platoului dar și modernizări de străzi și trotuare pe Aleea Muncii. Acestora li se adaugă alte investiții în modernizarea de străzi, trotuare, alei, zone verzi, parcuri, scări de acces ș.a.m.d. pe care le vom executa cu fonduri de la bugetul local”, spune primarul Gheorghe Ile.

Simultan, Primăria municipiului Vulcan va elabora o serie de documentații tehnice necesare pentru întocmirea proiecteor de finanțare și execuție a unor alte proiecte de utilitate publică, pentru care autoritățile mizează pe obținerea de finanțări din diverse surse prevăzute de lege, lucrări care umează să intre în execuție în anii următori. Pe această listă figurează modernizarea de străzi și alei pietonale în zona străzilor V. Alecsandri, Brazilor, Pinului, Bazinului, Valea Morii și accesul la sala de sport; modernizarea de străzi și alei pietonale în zona străzilor Coroești, Valea Lupșeașcă, Valea Ungurului, Seciului, Șocănească; modernizarea de străzi și alei pietonale în zona străzilor Teodora Lucaciu, Ion Creangă, Crividia; modernizarea de străzi și alei pietonale în zona străzilor din Colonia Țărănească, str. Muntelui, Mesteacănului, str. Obreja Sohodor ș.a.m.d.

La dezbaterile pe marginea bugetului local care au avut loc marți, 30 ianuarie 2018 la Vulcan, cetățenii interesați au lansat, la rândul lor, câteva propuneri de lucrări de investiții pe care administrația locală le va trece în agenda publică și pentru care va căuta finanțare în vederea execuției, fie în acest an, fie în anii următori. Oamenii au cerut din nou găsirea unei soluții pentru construirea unui grup sanitar cu toalete publice în zona centrală a municipiului Vulcan, reabilitarea unor străzi, curățenia și întreținere unor zone verzi, dar și acordarea de finanțări pentru diverse evenimente publice, culturale, artistice, sportive sau de promovare a turismului.

Printre cei care au lansat cteva propuneri pertinente s-a aflat și de această dată consilierul local independent Florin Govor. Acesta a cerut executivului din Primăria Vulcan să cate soluții și să includă pe lista obiectivelor publice de investiții din acest an câteva chestiuni punctuale, pe care le-a cules din discuțiile sale cu cetățenii. ”Mă bucur că la dezbaterile pentru bugetul local, au fost prezenți și numeroși cetățeni, care au venit cu propunerile lor și s-au implicat atât cât a fost posibil în susținerea acestor propuneri. Am avut și eu câteva, prelate tot din discuțiile cu cetățenii Vulcanului, respectiv: Crepararea și amenajarea parcului Avram Iancu, construirea unei stații de autobuz din beton pentru elevii și implicit pentru cetățenii din Crividia, amenajarea spațiului din fața intrării elevilor de la Școala generală nr. 4 și de la Școala generală nr. 5, prin turnarea unui strat de bitum sau prin punerea unor dale, deoarece întotdeauna se face noroi și copiii intra prin acel noroi înainte să intre în școală. Toate propunerile mele au fost notate și sper că să se tina cont de ele și, implicit, de cerințele cetățenilor atunci când va fi definitvat Bugetul local pentru anul 2018, cu atât mai mult cu cât este vorba despre obiective pertinente și, cred eu, nu foarte costisitoare”, a declarat consilierul local Florin Govor.

Foto: facebook/florin govor

[slideshow_deploy id=’17636′]