MESAJUL TRANSMIS TINERILOR SOCIAL DEMOCRAŢI DE CĂTRE PREŞEDINTELE ORGANIZAŢIEI JUDEŢENE HUNEDOARA A PSD LA CONFERINŢA JUDEŢEANĂ A PSD HUNEDOARA

Dragi tineri ai Organizației Județene PSD Hunedoara,

Suntem în anul Centenarului, un an în care România sărbătorește 100 de ani de existență. În același timp, ne pregătim, pentru prima dată să preluăm Președinția rotativă a Uniunii Europene.

În acest context, așa cum le-am spus și tinerilor din Organizația Municipală Deva, săptămâna trecută, voi puteți fi liderii de mâine. Este prea multă divizare în țara noastră. Și poate că în acest an special, cel al Centenatului, ar trebui să ne gândim mai mult la lucrurile care ne apropie decât la cele care ne despart.

Le-am vorbit tinerilor de la Deva despre democrația participativă. Învăţaţi ce înseamnă democraţia participativă cu atitudine pozitivă pentru îmbunătăţire, pentru progres şi nu împotriva la orice. Asta ar însemna antidezvoltare, antiprogres.

Pentru că democrația participativă trebuie înțeleasă și necesită implicare. Tinerii noștri sunt România de mâine, iar orice inițiativă asumată le poate dezvolta personalitatea.

Același mesaj îl am și azi – trebuie să ne implicăm cu toții și să avem un bun dialog cu toate autorităţile publice din judeţul Hunedoara. Viaţa noastră poate fi influenţată în bine sau în rău şi de aceea trebuie să fim capabili să îmbunătăţim administraţia publică.

Voi, tinerii, trebuie să construiţi diferite proiecte, prin care să creaţi o punte între tineri şi factorii de decizie ai judeţului. Tinerii trebuie să ştie şi să afle cum funcţionează administraţia locală.

Aș dori să vă vorbesc, astăzi, despre bună guvernanță, un concept relativ nou, care a apărut ca răspuns la dificultatea cu care măsurile adoptate de Guvern ajung la nivelul administrației publice locale.

Practic, bună guvernanță reprezintă aplicarea legislației de jos în sus și este, dacă vreți, un spațiu comun al dezbaterii, cu implicarea tuturor factorilor. Conceptul de bună guvernanță înseamnă: responsabilitate, eficiență, coerență, transparență, participare.

O bună guvernanță înseamnă: creșterea capacității de management a administrației prin planificare, organizare, implementare, monitorizare și evaluare, dar și un contact direct cu cetățeanul pe care îl reprezintă.

Politicienii de azi și cei de mâine trebuie să înțeleagă că numai așa vor putea avea cu adevărat un dialog. Prin implicarea tuturor în actul decizional, prin asumare și deschidere.

Vă îndemn să vă perfecţionaţi permanent pregătirea profesională, să vă implicaţi cu curaj şi perseverenţă în dezbaterile publice şi să aveţi propriile iniţiative pentru a soluţiona problemele cu care vă confruntaţi dumneavoastră şi comunitatea locală.

Voi, dragi tineri, puteți fi promotorii acestui concept – bună guvernanță. Voi puteți fi cei care să încurajați oamenii, prin implicare, să fie mai aproape de administrația locală.

Trebuie să ne gândim împreună la proiecte care pot duce la o mai bună colaborare între cetățeni și factorii de decizie ai județului. Numai așa putem crește încrederea oamenilor în administrația locală și centrală, numai prin proiecte comune putem avea mâine România pe care ne-o dorim astăzi.

Încurajez toți factorii de decizie prezenți astăzi aici să aibă deschidere spre dezbateri publice, să se apropie de oameni, să creăm un spațiu comun realist de dezbatere între nevoi și soluții.

În acest an special, al centenarului, să fim mai aproape, să înțelegem odată pentru totdeauna că în zgomot ideile bune nu se aud, să învățăm să ne ascultăm. Pentru că este în interesul fiecăruia dintre noi ca România să fie o țară care să prospere de la o zi la alta.

Rog tinerii PSD să se implice în atragerea celor de vârsta lor înspre social-democrație, o doctrină politică ce este aproape de oameni, care ia decizii în primul rând pentru oameni.

Am încredere în voi, dragi tineri! Am încredere în capacitatea voastră, în creativitatea voastră și mai ales în puterea voastră de muncă. România are nevoie de voi!

 

Deputat Laurenţiu Nistor,

Preşedintele Organizaţiei Judeţene Hunedoara a PSD

[slideshow_deploy id=’36590′]