Țigaretele electronice, interzise în spațiile publice – Propunere legislativă depusă la Senat

Folosirea țigaretelor electronice ar putea fi interzisă în spațiile publice, potrivit unei propuneri legislative pentru modificarea Legii 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, depuse la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.

”Actualmente, legea definește fumatul prin prisma arderii tutunului și a inhalării fumului. Țigările electronice și dispozitivele ce încălzesc tutunul nu ard materia vegetală, ci produc aerosoli. Drept urmare, nu este interzis consumul acestora în spațiile publice, conform legislației în vigoare. Or, necunoscând impactul pe care aceste produse îl pot avea asupra sănătății consumatorilor sau a persoanelor din jur, este necesară extinderea sensului legii prin interzicerea acestor produse în spații publice închise, mijloace de transport în comun, locuri de joacă sau instituții sanitare sau de învățământ. (…) Prin urmare, propunem o extindere a sensului legii, astfel încât prin fumat să se înțeleagă orice consum voluntar de fum, vapori, aerosoli, acest consum fiind interzis în spații publice închise, mijloace de transport în comun, spații închise de la locul de muncă sau în preajma locurilor de joacă pentru copii, conform prevederilor actuale ale legii”, se arată în expunerea
de motive a propunerii legislative inițiate de un grup de parlamentari USR, PNL, UDMR și PMP.

Potrivit proiectului de lege, prin fumat ”se înțelege inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conținut în țigarete, țigări de foi, cigarillos și pipe, precum și inhalarea voluntară a aerosolilor rezultați în urma vaporizării substanțelor cu dispozitive electronice de tip ‘țigaretă electronică’ sau dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului”.

agerpres.ro

[slideshow_deploy id=’19661′]