Domnica Ileșoi, ultimul veteran de război al Petroșaniului, a fost felicitată de Ziua Veteranilor

În România a fost sărbătorită astăzi Ziua Veteranilor de Război, un eveniment care, potrivit tradiției, prilejuiește și în Valea Jiului întâlnirea veteranilor de război cu reprezentanții autorităților publice locale.

La Petroșani, de vreo trei ani încoace, numai Domnica Ileșoi mai poate răspunde invitației oficialităților locale. Așa s-a întâmplat și astăzi când, la cei aproape 90 de ani ai săi, ultimul veteran de război din Petroșani, Domnica Ileșoi, a răspuns prezent la întâlnirea cu primarul Tiberiu Iacob Ridzi și cu presa locală, fapt remacat de altfel, și de primarul Petroșaniului. ”Omagiul pe care îl aducem în fiecare an veteranilor de război este același. Ceea ce diferă este numărul lor. În mod natural numărul celor care au contribuit la împlinirea idealului de libertate al patriei noastre este tot mai mic. În municipiul nostru a mai rămas în viață un singur veteran. Doamna DOMNICA ILEȘOI a ajuns la venerabila vârstă de 90 de ani și am invitat-o la primărie pentru a-i mulțumi pentru contribuția adusă la apărarea patriei. Îi mulțumesc pentru că a acceptat invitația, ocazie cu care ne-a povestit memorabilele momente din timpul războiului. Fiecare reîntâlnire este o lecție de viață din care cu toții avem de învățat. Este de datoria noastră să cinstim pe acești oameni care au răspuns la chemarea țării și și-au oferit viața pentru apărarea țării Îi urez sănătate și bucurie pentru toate zilele pe care Dumnezeu i le-a rezervat”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

La întâlnirea de astăzi, Domnica Ileșoi a rememorat momente din perioada în care, la cei doar 17 ani ai săi, îndeplinea misiunea de asistent medical într-un spital de campanie și unde, la un moment dat, a fost chiar martor al unei tragedii care a curmat viața fiului mareșalului Antonescu.

În ciuda venerabilei sale vârste, Domnica Ileșoi este încă preocupată de starea nației române și de destinul acestei țări. ”Dacă sunt dezamăgită de ceva, este că acele idealuri pentru care noi am luptat cu arma în mână și cu credință într-un viitor mai bun, par astăzi uitate. Milioane de români și-au dat viața pentru fiecare palmă de pământ românesc și aflăm astăzi că un șeic arab cumpără grânarul țării din Insula Mare a Brăilei sau că pădurile României au ajuns să fie exploatate de nemți. E dureros acest lucru. Așa cum dureros este și faptul că resursele țării, petrolul, gazele, energia au încăput pe mâinile unor companii străine. Dar și mai dureros este faptul că, dacă în Război, statisticile arată că România a pierdut un milion și jumătate din fiii țării, astăzi, peste 4 milioane de români au plecat din țară din cauza politicilor proaste ale conducătorilor noștri. Văd, în fiecare zi, că țara pe care o iubesc mai mult ca orice, merge într-o direcție greșită și cred că tinerii sunt cei care trebuie să facă ceva să oprească acest declin, să salveze această țară. Eu, dacă aș mai fi în putere, n-aș ezita nici o clipă !”, a spus veteranul Domnica Ileșoi, într-o radiografie succintă, dar plină de adevăruri, asupra României de astăzi.

De Ziua Veteranilor de Război, Domnica Ileșoi a fost premiată de primarul Tiberiu Iacob Ridzi, care i-a oferit, pe lângă premul în bani aprobat de Consiliul local, o diplomă de onoare și un frumos buchet de flori, alături de binemeritatele urări de sănătate și La mulți ani !

[slideshow_deploy id=’13835′]