„Informare acasă! Siguranță în lume!” – O campanie destinată românilor din toată lumea, de către Ministerul Românilor de Pretutindeni

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a lansat marţi, 8 mai, Campania Națională „Informare acasă! Siguranță în lume!”, ediția 2018. Instituţiile partenere ale Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în desfăşurarea campaniei menţionate sunt: Ministerul Educației Naționale, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ministerul Tineretului și Sportului, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții și Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane.

La evenimentul organizat cu prilejul lansării campaniei „Informare acasă! Siguranță în lume!”, desfășurat la București, au participat, alături de Natalia Intotero – ministrul Românilor de Pretutindeni, Prim-ministrul României – Vasilica-Viorica Dăncilă; ministrul Educației naționale – Valentin Popa; ministrul Afacerilor externe – Teodor Meleșcanu; ministrul Fondurilor europene – Rovana Plumb; ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat – Ștefan Radu Oprea; ministrul Tineretului și Sportului – Ioana Bran; secretarul de stat de la Ministerul Muncii și Justiției Sociale – Daniela Barbu; secretarul de stat al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați – Aurelia Grațiela Drăghici; Primarul Municipiului București, Gabriela Firea; președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopției – Gabriela Coman, și directorul Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane – Maximilian-Axel Nicolae.

Potrivit oficialilor ministerului, campania își propune informarea cetățenilor români asupra riscurilor la care se pot expune odată cu decizia de a căuta un loc de muncă, un program de studii sau de a se stabili în afara granițelor României și urmărește:

  • informarea eficientă a cetăţenilor români cu privire la drepturile şi responsabilităţile pe care le au în ţările în care intenţionează să muncească, să studieze şi/sau să locuiască, inclusiv la drepturile sociale (beneficii sociale şi servicii sociale) specifice fiecărui stat în parte;
  • informarea cu privire la accesul românilor din străinătate pe piaţa muncii, o mai bună cunoaştere a cadrului legislativ specific din statul-gazdă, a condiţiilor de siguranţă la locul de muncă, a garanţiilor, condiţiilor contractuale, precum şi a drepturilor şi obligaţiilor care decurg din acestea cu privire la locul de muncă;
  • informarea cetăţenilor români cu privire la serviciile de asistenţă consulară şi la canalele de informare;
  • conştientizarea pericolului la care se expun persoanele singure, femeile şi copiii, şi a pericolului de a deveni victime ale reţelelor transnaţionale de trafic de persoane;
  • modul corect de accesare a locurilor de muncă;
  • creşterea gradului de conştientizare a cetăţenilor români care doresc să plece în străinătate cu privire la importanţa menţinerii comunicării constante şi frecvente cu membrii familiei rămaşi în ţară.

”Mulțumesc doamnei Prim-ministru Viorica Dancilă, colegelor și colegilor ministri, doamnei Primar general Gabriela Firea pentru prezența lor la acest eveniment și pentru susținerea campaniei naționale „Informare acasă! Siguranță în lume”. Începand cu data de 10 mai vom fi prezenți cu acest program în toate județele țării. Campania este dedicată românilor de pretutindeni. Considerăm că un cetățean informat este un cetățean câștigat, întrucât are la dispoziție instrumentele necesare pentru a face față situațiilor dificile și pentru că este echipat cu informația care îi poate salva viața în caz de necesitate, prin solicitarea sprijinului autorităților competente din România și din țara de rezidență”, a declarat ministrul Natalia Elena Intotero.

Proiectul se va derula în două etape, prima în lunile mai-iunie, destinată tinerilor, iar a doua în perioada septembrie-octombrie, destinată persoanelor adulte. Campania se va desfășura la nivelul celor 41 de județe ale României.

Cei interesați, pot consulta broșura campaniei naționale „Informare acasă! Siguranță în lume!”, precum și itinerariul campaniei de informare, pe situl Ministerului Românilor de Pretutindeni.

[slideshow_deploy id=’27028′]