Două medicamente au fost retrase de pe rafturile farmaciilor: folosite în cantităţi mari afectează ficatul

Două medicamente au fost retrase de pe rafturile farmaciilor. Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale(ANMDM) a propus retragerea de pe piață a două medicamente folosite de mulți români, pentru că folosite în cantităţi mari afectează ficatul. Este vorba despre Doreta de 75 de mg şi Panadol Artro de 665 de mg, comprimate cu eliberare prelungită.

Bolnavii pot continua tratamentul cu pastilele pe care le mai deţin ”atât timp cât sunt respectate indicaţiile terapeutice aprobate şi posologiei recomandate”, avertizează Casa de Asigurări de Sănătate.

Decizia de suspendare a autorizaţiei de punere pe piaţă a fost luată în 19 februarie 2018 de Comisia Europeană, iar acum se face notificarea în România.

Motivul retragerii de pe piaţă a acestor două medicamente foarte populare, în special în rândul celor trataţi de boli grave, precum cancerul sau în cauzul celor care fac recuperare postoperatorie, este riscul de supradozaj foarte ridicat şi afectarea sănătăţii ficatului în cazul în care aceste medicamente sunt folosite pe perioade lungi.

capital.ro

[slideshow_deploy id=’43281′]