Proiecte multe, rezultate minime

Ai trecut 21 de ani de la prima disponibilizare din minerit, când mii de ortaci au plecat din industria extractivă cu o mică avere. Mai exact, atunci, aproape 20.000 de mineri au renunţat la un serviciu sigur.

Lor li s-a promis lansarea unui număr impresionant de „oportunităţi”, dar până astăzi nici unul dintre mega-proiecte n-a fost concretizat. Pentru început, „Valea Plângerii” a fost declarată „zonă specială”, ocazie cu care micii afaceriştii locali s-au transformat în marii oameni de afaceri de astăzi, din unele afaceri mai mult sau mai puţin legale. Mai apoi, pentru a-i ajuta tot pe foştii mineri şi a le găsi un loc de muncă, cineva „de sus” a venit cu o altă idee strălucită şi anume aceea de a construi prin Valea Jiului autostrăzi peste autostrăzi sau hidrocentrale peste hidrocentrale, lucrări care ar fi trebuit să „absoarbe” între 5.000 şi 7.500 de şomeri. Ce s-a realizat şi ce nu s-a realizat din toate aceste proiecte „faraonice” ştie astăzi toată lumea… Hidrocentrala din Defileul Jiului a fost realizată aproape în întregime, nu se știe când va funcționa, dar oricum va oferi doar câteva locuri de muncă.

După ce toate celelalte proiecte au căzut unul după altul, prin luna august a anului 1999 cuiva i-a venit ideea să transforme Valea Jiului într-un paradis turistic, odată cu demararea unui  Program de Dezvoltare Locală prin Integrare Europeană, etapa I, proiect „Valea Jiului – Zonă turistică”, proiect sprijinit chiar de către primul ministru din acea vreme. Astfel, Fundaţia „România – Generaţia Următoare” lansa în colaborare cu alte instituţii mai mult sau mai puţin centrale, un proiect de constituire al Companiei de Turism „Valea Jiului”. Printre co-fondatori se aflau „reprezentanţii autorizaţi ai comunităţii locale şi investitori reali în domeniu”. Nici Valea nu s-a transformat în „paradis turistic” şi nici disponibilizaţii nu s-au ales cu un loc de muncă în sectorul turistic.

Una peste alta, după 21 ani de „proiecte futuriste”, foştii mineri, sătui să mai aştepte mult-promisele locuri de muncă au ales calea exilului, ajungând în prezent să lucreze peste mări și țări.

[slideshow_deploy id=’36591′]



« (Știre anterioară)